Svijet
0

SAD: Rješavanje statusa Kosova nastavlja se u Vijeću sigurnosti

FENA
Američki State Department je saopćio da se proces rješavanja statusa Kosova nastavlja u okviru Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali da, bar za sada, nema vremenskih rokova za zaključivanje tog pitanja.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack je rekao da nije siguran koliki je napredak načinjen u procesu rješavanja statusa Kosova, naglašavajući da je to komplikovan problem, o kojem se raspravlja u evropskim prijestonicama i njujorškom sjedištu svetske organizacije.

"U ovom trenutku ne mogu reći da li je bilo nekog napretka u premošćavanju razlika između Rusije i nekih drugih članica Vijeća sigurnosti i, sigurno, nekih evropskih država. Ali to je pitanje sigurno veoma važno za Evropljane, jednako kao i za nas. Zbog toga ćemo nastaviti da radimo na tome", rekao je McCormack.

Govoreći o prijedlogu rezolucije o statusu Kosova, McCormack je dodao da se 'o tome još uvijek radi u UN-u', prenio je Glas Amerike.

SAD i članice EU dosad su predstavile četiri verzije prijedloga rezolucije o Kosovu, uključujući nastavak pregovora između Srba i kosovskih Albanaca, definiranje kosovskog slučaja kao jedinstvenog, i čitavog niza drugih definicija usmjerenih ka ubjeđivanju Moskve da se uzdrži od ulaganja veta prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin je sve te prijedloge odbacivao, navodeći da su razlike između dviju strana - SAD-a i Rusije, suštinske, i da različite formulacije istih stavova ne rješavaju osnovne probleme.

Kako je najavljeno poslije susreta predsjednika SAD-a i Rusije, ranije ove sedmice u Kennebunkportu u državi Main, dalje pregovore o rješenju kosovske krize vodit će državna tajnica Condoleezza Rice i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, kao i ambasadori u UN Čurkin i Zalmaj Kalizad.