Vlada SAD
0

SAD razrađuje program rješavanja finansijske krize

FENA
Američka vlada razrađuje "sveobuhvatni" program koji treba omogućiti da se banke riješe svoje imovine u vrijednosnicama oslonjenim na loše hipotekarne kredite, koju je teško vrednovati i s njome trgovati, što je do sada najdalekosežniji pokušaj da se obuzda financijska kriza, izvijestili su u petak američki mediji.

Ministar finansija Henry Paulson i predsjednik Federalnih rezervi Ben Bernanke u četvrtak navečer, po lokalnom vremenu, o pripremi tog programa izvijestili su čelnike američkog Kongresa.

"U korijenu poremećaja na tržištima kapitala je pad cijena nekretnina. Zato smo se okupili kako bi zajedno izradili brzo rješenje usmjereno tačno u srce problema, a to je nelikvidna imovina u bilansama finansijskih institucija", rekao je Paulsen na konferenciji za štampu nakon sastanka u Kongresu.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi kazala je kako u idućim satima očekuje prijedlog ministarstva finansija. "Nadam se da ćemo djelovati vrlo brzo, vrijeme je bitno", rekla je Pelosi.

Očekuje se da će Paulson, Bernanke i drugi dužnosnici raditi tokom vikenda s kongresnim čelnicima kako bi dovršili plan, izjavio je glasnogovornik ministarstva finansija Brookly McLaughlin.

Demokratski kongresnik Barney Frank, predsjednik Odbora za finansije Predstavničkog doma, izrazio je očekivanje da će se o tom zakonskom aktu odlučivati već iduće sedmice, prenijela je Hina.

Vijest o osnivanju vladinog fonda za dugoročnu sanaciju banaka s obezvrijeđenom imovinom oslonjenom na hipotekarne kredite, u četvrtak je podigla vrijednost dionica na Wall Streetu za više od 3,5 posto, a indeks Dow Jones rastao je za 410 bodova.

Postoje i presedani za situaciju u kojoj savezna vlada SAD-a preuzima problematičnu imovinu privatnog sektora.

U vrijeme Velike depresije 1930-ih godina osnovana je Home Owners Loan Corp., koja je izdavala obveznice za refinansiranje vjerovnika. Krajem 1980-ih i početkom 90-ih godina, u doba krize sa štednim ulozima i kreditima, osnovana je Resolution Trust Corp., za prodaju imovine posrnulih banaka.