Svijet
0

SAD razočaran slanjem ruskih pojačanja u Abhaziju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države iskazale su nezadovoljstvo odlukom ruskog ministarstva odbrane o namjeri slanja dodatnih vojnih snaga u separatističku gruzijsku pokrajinu Abhaziju, bez saglasnosti Gruzije.

Rusko ministarstvo odbrane izjavilo je u subotu da je poslalo nenaoružano osoblje u odmetnutu gruzijsku regiju kako bi obnovilo željezničku vezu.

"SAD je razočaran objavom ruskog ministarstva odbrane o slanju dodatnih vojnih snaga, uključujući jedinice za izgradnju pruge, u gruzijsku regiju Abhaziju bez saglasnosti gruzijske vlade", navodi se u saopćenju State Departmenta.

Rusija je u Abhaziju poslala inženjerijsku jedinicu s 300 vojnika, prenijele su agencije.

Tu je najavu posebno teško shvatiti u svjetlu izjave Gruzije u Vijeću sigurnosti UN-a od 30. maja da je suspendirala letove svojih bespilotnih letjelica nad Abhazijom, kao i konstruktivne napore predsjednika Mihaila Saakašvilija i drugih da se oživi mirovni proces s Abhazijom, ističe State Department.

U saopćenju se dodaje da su Sjedinjene Države izrazile zabrinutost vladi Rusije, te da su u kontaktu s gruzijskom vladom oko najnovije objave ruskog vojnog jačanja u Abhaziji.

Abhazija je gruzijska autonomna pokrajina koja je odcjepljenje proglasila 1992. godine, što su pratile silovite borbe, a na svom teritoriju ima kontingent od 2.500 ruskih vojnika, koji služe kao mirovne snage.