Susan Rice
0

"SAD razmatra vojnu opciju u Libiji"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Susan Race izjavila je da SAD aktivno i ozbiljno razmatra vojnu opciju u Libiji.

"Razgovori o tome su u toku s našim partnerima u NATO-u i drugdje. Već smo dali na znanje da je to opcija koju razmatramo i razmatramo je aktivno i ozbiljno", rekla je Rice u ponedjeljak na konferenciiji za novinare u Bijeloj kući.

Ona je, također, istakla da Vašington ima komunikaciju sa svim dijelovima libijskog društva da bi im pomogao da ostvare težnje naroda za slobodu i pravdu, ali da se još čeka ko će se među protivnicima režima pojaviti kao glavna snaga.

Nejasno je u ovom trenutku ko će se pojaviti kao glavni element opozicije i čekamo da vidimo kako će se opozicija povezati, rekla je Rice. Po njenim riječima, u tom kontekstu je još suviše rano govoriti o tome.

Na pitanje o Gadafijevom intervjuu nekim zapadnim medijima u kome on kaže da ga narod voli i da su sankcije UN-a usvojene na osnovu medijskih izvještaja, Rice je rekla da joj to iskreno zvuči kao obmanjivanje. Po njenim riječima, ako on može da se smije sa stranim novinarima pošto je izvršio pokolj nad sopstvenim narodom to pokazuje koliko nije sposoban da predvodi i koliko je odvojen od realnosti.