Svijet
0

SAD razmatra otvaranje diplomatske ispostave u Iranu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bushova administracija razmatra otvaranje diplomatske ispostave u Iranu, što bi označilo dramatičan službeni povratak SAD-a u tu zemlju, gotovo 30 godina nakon zauzimanja američke ambasade u Teheranu i prekida odnosa dviju zemalja, izvijestio je u ponedjeljak Associated Press.

Čak i dok prijeti iranskom režimu s novim paketom sankcija i mogućom vojnom akcijom zbog njegovog nuklearnog programa, američka administracija bavi se idejom otvaranja ureda za interese SAD-a u Teheranu, istovjetnog onome kakav State Department ima u Havani, kazali su diplomatski i politički dužnosnici za AP.

Poput onoga u komunističkoj Kubi, ured za zastupanje interesa, 'de facto' ambasada, u Teheranu omogućio bi prisutnost SAD-a na terenu i izravnu komunikaciju sa studentima, disidentima i drugima bez odobrenja vlade, rekli su dužnosnici.

Ured bi mogao izdavati vize i služiti kao američki kulturni centar, kazali su dužnosnici, pod uvjetom da ostanu neimenovani, jer se o tom pitanju još raspravlja.

SAD sada nema diplomatskog prisustva u Iranu i oslanja se na švicarsku ambasadu u Teheranu koja služi kao "zaštitna sila", u terminologiji diplomacije.

Švicarska ambasada prenosi poruke Washingtona iranskom ministarstvu vanjskih poslova i rješava konzularna pitanja državljana SAD-a u Iranu.

SAD sada ima mali ured u Dubaiju koji rješava pitanja viza za Irance, no dužnosnici kažu da je teško dostupan.

Koncept interesnog ureda je stara ideja koju je oživjela mala skupina diplomata i političkih dužnosnika, uz 'blagoslov' državne tajnice Condoleezze Rice, navodi AP, ističući da je ona odbila potvrditi ili opovrgnuti tu informaciju, kao i da je tome u ponedjeljak prvi izvijestio The Washington Post u kolumni, prenijela je Hina.

No i bez da joj je postavljeno pitanje, Rice je u ponedjeljak u avionu na putu u posjet Njemačkoj rekla novinarima kako SAD želi da više Iranaca posjećuje SAD i da sadašnje rješenje s Dubaijem nije zadovoljavajuće.

"Znamo da je Irancima nekada teško doći u Dubai. Mi želimo da više Iranaca posjećuje SAD...Odlučni smo imati veći doseg kod Iranaca", kazala je.

Rice se zainteresirala za tu ideju i tražila je analizu održivosti i posljedica, rekli su dužnosnici.

Iran godinama ima svoj ured za zastupanje interesa u Washingtonu, koji rješava zahtjeve za vize i prati zbivanja u Washingtonu. No SAD je odbijao imati bilo kakvo diplomatsko prisustvo u Teheranu od islamske revolucije 1979. i krize s taocima u zauzetom veleposlanstvu SAD-a koja je trajala gotovo 15 mjeseci.

Dužnosnici ocjenjuju kako će Iran teško SAD-u uskratiti dozvolu za recipročno prisustvo u Teheranu, budući je načelo reciprociteta temeljni instrument u diplomatskim odnosim među državama.

Na pitanje o mogućnosti otvaranja takvog ureda SAD-a u Teheranu, glasnogovornik State Departmenta Tom Casey je rekao da nije upoznat s takvim planovima, ali da je to nešto o čemu se može odlučivati u bliskoj budućnosti.