Svijet
0

SAD raspoređuje rakete "Patriot" u svojoj bazi u Japanu

FENA
Projektil "Patriot"
Projektil "Patriot"
Sjedinjene Države će krajem ljeta započeti raspoređivanje proturaketnih projektila Patriot u jednoj od svojih vojnih baza u Japanu kako bi, zajedno s vladom u Tokiju, odgovorile na prijetnju sjevernokorejskog raketnog arsenala, saopćilo je u četvrtak japansko ministarstvo vanjskih poslova.

U bazi američkog ratnog zrakoplovstva Kadena, na japanskom otoku Okinawa, američka vojska će u septembru započeti razmještanje presretača raketnih projektila zemlja-zrak tipa Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3).

Taj sistem će biti djelimično uspostavljen do kraja godine, a operativan će biti do kraja marta iduće godine, dodaje ministarstvo u saopćenju.

Razmještanje sistema PAC-3 u Kadeni, najvećoj američkoj vojnoj bazi u azijskopacifičkom prostoru, bit će prvo postavljanje toga proturaketnog sistema u američkome vojnom objektu u Japanu.

Japan tvrdi da je sistem namijenjen odbrani zemlje od sjevernokorejskih projektila, posebno stotina projektila tipa Rodong koji mogu dosegnuti bilo koji dio Japana. Dogovor oko raspoređivanja PAC-3, prenosi Hina, postignut je u maju.