Svijet
0

SAD: Radnička partija Kurdistana mora biti eliminirana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Države odlučno su u ponedjeljak uvečer podržale nastojanja Turske da prekine val napada kurdskih pobunjenika naglašavajući da vlasti u Ankari ne treba da pregovaraju s Radničkom partijom Kurdistana (PKK) jer se ona nalazi na listi terorističkih organizacija.

"Naš je stav da je PKK-a teroristička organizacija i s terorističkim organizacijama nema pregovora", rekao je glasnogovornik Državnog tajništva Sean McCormack.

McCormack je istovremeno izrazio nadu da će vlade u Ankari i Bagdadu uspjeti pronaći način da neutraliziraju opasnost koja prijeti od kurdskih separatista.

"Radnička partija Kurdistana mora dobiti tretman kakav pripada bilo kojoj terorističkoj organizaciji. Mora biti eliminirana", rekao je McCormack.

U međuvremenu je Bijela kuća objavila da je predsjednik George W. Bush telefonski razgovarao s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom i izrazio mu "duboku zabrinutost" zbog napada PKK-a i poručio kako će SAD i dalje zahtijevati od Iračana da poduzimaju akcije protiv pobunjenika.

Predsjednik Bush je također razgovarao i s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem i, prema saopćenju iz Bijele kuće, oni su se saglasili da rade zajedno s Turskom na sprečavanju pripadnika PKK-a da poduzimaju napade s iračke teritorije.

U sukobima kurdskih pobunjenika i turskih snaga sigurnosti u posljednjih desetak dana poginulo je pedesetak osoba, što je izazvalo burne reakcije u Ankari odakle su vlasti najavile upad na sjever Iraka, prenijele su agencije.

Sjedinjene Države su pozvale Tursku da ne poduzima nikakve agresivne poteze na iračkoj teritoriji strahujući da bi takva akcija mogla dovesti do vala nasilja u ionako haotičnoj bliskoistočnoj državi.

Turski parlament je dao vladi odriješene ruke vladi u pogledu daljnjeg nastupanja prema kurdskoj krizi, uključujući i ofanzivu na sjeveru Iraka.

Prijetnja sukobima nedaleko od nalazišta nafte na sjeveru Iraka izazvala je potrese na svjetskim tržištima, te se cijena "crnog zlata" popela na rekordnih 90 dolara za barel.