Svijet
2

SAD: Protesti zbog ubistva tamnoputog mladića

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nekoliko protesta održano je zbog ubistva nenaoružanog tamnoputog mladića Micahela Browna u mjestu Ferguson u St. Louisu, u saveznoj američkoj državi Missouri.

Ispred policijske stanice Ferguson održani su protesti pod nazivom "Tihi protesti", a učestvovala je i Juanita Young čiji je sin Malcom Ferguson poginuo na sličan način 2000. godine u Bronxu u New Yorku.

U razgovoru sa novinarom AA, Young je istakla kako ona zna kroz šta prolazi porodica Brown i da ona razumije njihovu bol te da je stigla iz New Yorka kako bi im pružila podršku.

"Želimo pravdu, želimo je sada", uzvikivala je Young, ističući kako je ona doživjela sličnu bol kao i porodica Browna te da želi da Brownovi znaju da nisu sami.

Aktivistica Beyerly Logan podsjetila je da je čitava pažnja usmjerena ka Fergusonu, te da nema logičnog objašnjenja kako neko može više puta pucati u nekoga ako je ta osoba podigla ruke u znak predaje. 

Protesti su održani i na putu Canfield, mjestu gdje je ubijen Brown, a na njima je  učestvovao i veliki broj bijelaca. Kolona demonstranata kretala se od mjesta ubistva do crkve Greater St. Marks, koja je udaljena dva kilometra. Čitavim putem, podršku koloni pružali su motociklisti sa maskama na licima uzvikujući "Ne pucaj u mene, predajem se".

Tokom čitavog dana, protesti su održavani i u ulici Florissant, gdje su mladići ležeći na ulici nastojali demonstrirati ono što se desilo u noći kada je Brown ubijen. 

Mladića Michaela Browna ubio je policajac, 10. augusta, ispalivši u njega više hitaca nakon svađe koja je izbila između njih dvojice i još jedne osobe.

Guverner Jay Nixon u mjestu Ferguson proglasio je vanredno stanje i policijski sat od ponoći pa do pet sati ujutro. Vanredno stanje proglašeno je nakon što je prikazani snimak, kojim se tvrdi da je Brown počinio krađu u jednoj prodavnici, ponovo izazvao napetost u gradu.