Svijet
0

SAD: Protesti u nekoliko gradova, uhapšeno više od 40 osoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Policija je uhapsila više od 40 osoba koje su, po ugledu na njujorške, sudjelovale u demonstracijama u američkim gradovima Saint Louis, Salt Lake City i Denver.

Policija je u Saint Louisu, gdje se na trgu u centru grada okupilo oko 400 ljudi, uhapsila 27 demonstranata zbog nepoštivanja policijskog sata, saopćile su vlasti. Demonstranti nisu pružali otpor policiji i dok su ih vodili u pritvor uzvikivali su "Naša strast za slobodu jača je nego vaš zatvor".

Sudionici protesta su najavili da će borbu nastaviti i u sudu, jer im pravo na slobodu govora i okupljanja, zagarantirano prvim amandmanom, daje pravo da ostanu u parku. U Salt Lake Cityju je u protestu u subotu sudjelovalo oko 150 osoba, a uhapšeno je 15 osoba, pošto su se oglušile na zapovijed vlasti da napuste svoje kampove koje su postavili u centralnom parku, navela je policija. Zvaničnici su u pozivu na uklanjanje parkova isticali zdravstvene i sigurnosne razloge, prenosi Reuters.

Policija u Denveru je u upotrijebila suzavac rastjerujući demonstrante, zatim je uklanjala dušeke, roštilj i šatore koje su ostavili na trotoaru. Dvije osobe su uhapšene u tom gradu. Demonstranti su organizovali proteste u još nekoliko gradova u znak podrške pokretu "Okupirajte Wall Street" u New Yorku, protiv ekonomske nejednakosti i prevelikog uticaja korporacijskih interesa na politiku SAD-a.

Demonstranti u Oaklandu, u američkoj saveznoj državi Californiji, kao i u Portlandu, u Oregonu, također su upozoreni da napuste svoje kampove i parkove.