Svijet
2

SAD proširila sankcije Rusiji zbog Ukrajine: Moskva najavila protumjere

Anadolija
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Sjedinjene Američke Države (SAD) su u utorak proširile sankcije na 34 osobe i poslovne subjekte kako bi povećale snažniji pritisak na Rusiju zbog intervencije u Ukrajini.

Kako je navelo američko ministarstvo finansija, SAD su proširile sankcije Rusiji na 34 osobe i poslovne subjekte.

"Nove mjere, kojima se održava režim sankcija prema Rusiji, osnažuju angažman SAD-a u potrazi za diplomatskim rješenjem krize u Ukrajini", saopćilo je američko ministarstvo.

Također se ističe da američke sankcije neće biti povućene sve dok Rusija potpuno ne provede obaveze proizašle iz mirovnog sporazuma iz Minska.

Američko ministarstvo navodi da su, između ostalih, sada na popisu sankcija i šestorica ukrajinskih separatista zbog povrede ukrajinskog teritorijalnog integriteta i suverenosti kao i 12 poslovnih subjekata, uključujući tri ruske banke koje posluju na anektiranom Krimu.

Ruska strana je već najavila da će na američke sankcije uzvratiti protumjerama.

"Ovo je nastavak neprijateljskog stava prema Rusiji koji ima štetne posljedice na bilateralne odnose. Kao što je poznato, u takvim slučajevima slijedi recipročni odgovor", rekao je glasnogovornik Dimitrij Peskov.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u ratu u Ukrajini, između ukrajinskih snaga i proruskih separatista, od aprila 2014. godine poginulo je preko 6.000 osoba dok je 1,4 miliona interno raseljenih.