Svijet
0

SAD: Pripreme za napad na Iran širokih razmjera

FENA
Planirana američka vojna akcija protiv iranskog nuklearnog programa ide dalje od ograničenih zračnih udara i mogla bi prerasti u rat protiv te zemlje, izjavio je bivši visoki obavještajni analitičer američkog State Departmenta.

"Vidio sam dio tih planova...tu se ne govori o hirurškim udarima", rekao je Wayne White, najviši analitičar za Bliski istok u State Departmentu do marta 2005., sudjelujući na okruglom stolu Vijeća za bliskoistočnu politiku, 'think-tanka' iz Washingtona."Govori se o ratu protiv Irana koji bi vjerojatno godinama destabilizirao Bliski istok", rekao je White u raspravi o temi "Irak, Iran, Izrael i pomrčina utjecaja SAD-a: Koja je sada uloga Amerike?", prenosi u subotu Hina.

"Mi ne govorimo samo o hirurškim udarima protiv niza ciljeva u Iranu. Govorimo o čišćenju puta do tih ciljeva, onesposobljavanjem većine iranskog ratnog zrakoplovstva, podmornica klase "kilo", obalnih protubrodskih raketnih sustava, a možda čak i iranskih balističkih raketnih sustava", kazao je White.

"Puno sam više zabrinut zbog posljedica američkog ili izraelskog udara protiv iranske nuklerane infrastrukture, koji bi izazvao silovitu iransku odmazdu, nego građanskim ratom u Iraku, koji se može zadržati u granicama te zemlje", rekao je White.

Predsjednik George W. Bush i visoki dužnosnici administracije su isticali kako SAD želi diplomatski riješiti problem iranskih nuklearnih ambicija, no vojna opcija nikada nije gurnuta sa stola. Najnoviji potezi Washingtona, oštrija retorika protiv očitog uplitanja Teherana u Iraku, američka hapšenja iranskih dužnosnika u Iraku i koncentriranje tri borbene skupine nosača zrakoplova u Perzijskom zaljevu, u Washingtonu su obnovili spekulacije o mogućem napadu SAD-a na Iran.SAD, Izrael i mnogi američki saveznici u Zaljevu izrazili su zabrinutost zbog rasta utjecaja Irana u regiji i izgleda da se domogne nukleranog oružja.

Stručnjak za Bliski istok, Kenneth Katzman, smatra kako je "jačanje utjecaja Irana ne samo upravljivo već i reverzibilno", za onoga koji poznaje brojne slabosti Islamske Republike. Čelnici u Teheranu uvjerili su mnoge stručnjake da je Iran velika zemlja koja samo što nije stekla status velike sile, no ustvari ta zemlja je "vrlo slaba i gotovo da ne ispunjava nijedan kriterij da bude smatrana velikom zemljom", kaže Katzman, stručnjak analitičke službe Kongresa SAD-a.

Privredom je loše upravljano i "prilično primitivno", a ne izvozi gotovo ništa osim nafte. Također, iranski kapaciteti za proizvodnju nafte su u opadanju, a u kategoriji konvecionalnih vojnih sila "Iran je praktično ne-entitet", rekao je Katzman. Bushova administracija, stoga, ne bi trebala ugađati Iranu, jer ta zemlje nije u poziciji da naškodi SAD-u, i u određenom trenutku bilo bi to korisno nazvati "blefom", rekao je.

No, Katzman je upozorio protiv preuranjenog sukobljavanja s Iranom, rekavši kako prvo treba iskoristiti moguću "veliku nagodbu" koja bi odgovarala interesima obiju zemalja, ako bi se takva pojavila.