Svijet
0

SAD: Prikazivanje TV snimaka masovnog ubice izazvalo ogorčenje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Odluka najveće američke TV mreže NBC da emitira videosnimke i fotografije masovnog ubice sa Univerziteta Virdžinija u Blacksburgu, Choa Seung-Huia, koje je poslao na dan kada je ubio 32 osobe i sebe, u četvrtak je doživjela osudu javnosti, studenata pogođenih tragedijom i stručnjaka.

Forenzički psihijatar Michael Welner izjavio je u emisiji "Good morning America" TV mreže ABC News kako je prikazivanje videoporuka ubice Choa, čiji je zločin šokirao i zgrozio Ameriku, "društvena katastrofa".

"Ako je ikome stalo do žrtava u Blacksburgu, ako je ikome stalo do te djece, odmah prestanite prikazivati taj video. Skinite ga s Interneta. Neka bude protjeran na YouTube", rekao je Welner. "To je socijalna katastrofa. Pokazivati taj video je socijalna katastrofa", naglasio je.

Jedan bivši psiholog FBI-ja komentirao je za CNN kako se pružanjem tolikog publiciteta ubici "daje energija" mnogim sociopatima i potencijalnim ubicama koji bi mogli slijediti njegov primjer.

Cho je u ponedjeljak u pauzi svoga ubilačkog pohoda iz poštanskog ureda u kompleksu univerziteta Virginia Tech na adresu NBC News-a poslao paket s videosnimkama, fotografijama i pisanom porukom.

Njegovo poziranje s oružjem i paranoične poruke pune mržnje, ogorčenja i bijesa prema kolegama studentima i okolini, od utorak navečer su ispunile sate i sate TV programa ne samo na NBC-u nego i na svim drugim američkim TV mrežama.

Studenti Virginia Techa reagirali su s odvratnošću, bijesom i šokom na činjenicu da se Chou daje toliko TV vremena, dok mnoge žrtve ostaju anonimne.

"Zlo mi je od toga. Kao da se ne možete maknuti od toga - svaki put kad prođem kraj TV-a, on je tamo", izjavio je za CNN Ken Stanton (29), s postdiplomskog studija Virginia Techa.

Karan Grewal, koji je dijelio studentski apartman s ubicom, kazao je kako su videosnimke očito načinjene u zajedničkom prostoru, dok su ostali sustanari bili na nastavi ili u sobama. "Stvarno je zastrašujuće da je on to radio dok smo mi možda bili u sobama", rekao je.

Brucošica Kristy Venning izjavila je za AP kako se "zaledila" kada je vidjela snimke Choa na TV-u. "One pokazuju koliko je to smišljeno učinio. To je bolesno", kazala je.

Voditeljica NBC-a Meredith Vieira rekla je kako su mnogi roditelji žrtava otkazali intervju za NBC iz protesta zbog objave spornih video i foto zapisa.

NBC News je izdao saopćenje u kojem objašnjava kako je odluku o emitiranjo Choovih snimaka donio nakon pažljivog razmatranja, potaknut interesom javnosti da sazna što je 23-godišnjeg mladića, rodom iz Južne Koreje, nagnalo na takav strašan zločin.

Usprkos opravdanju, NBC i druge mreže su nakon reakcija koje su izazvali drastično smanjili ili ukinuli minutažu posvećenu snimkama Cho Seung-Huia.

U međuvremenu, studenti na Virginia Techu nastavljaju žaliti za svojim ubijenim kolegama i profesorima, polažući cvijeće i paleći svijeće na improviziranim spomen-obilježjima u blizini mjesta tragedije.

Pred mnogim vijencima i buketima s cvijećem, položenim na zid ispred zgrade Norris Hall u kojoj je Cho izvršio pokolj, do srijede su u polukrugu bila 32 kamena, po jedan za svaku od žrtava, a u noći na četvrtak dodan je još jedna kamen, očito za Choa, izvijestio je ABC News.

U svim univerzitetima u Virdžiniji u četvrtak uvečer je održano bdijenje uz svijeće za žrtve i Blakcsburga, a petak je guverner te savezne države proglasio danom žalosti.