Svijet
0

SAD prijetio Pakistanu "povratkom u kameno doba"

FENA
Sjedinjene Države su, odmah nakon napada 11. septembra, zaprijetile Pakistanu da će ga žestoko bombardirati ako ne bude surađivao u ratu protiv terorizma, rekao je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf u intervjuu objavljenom u četvrtak.

Predsjednik Musharraf je saopćio da je prijetnja dolazila od bivšeg zamjenika državnog sekretara Richarda Armitagea, ali da mu je prijetnju prenio direktor pakistanske obavještajne službe.

"Direktor obavještajne službe me obavijestio da mu je Armitage rekao 'budite spremni na bombardiranje. Budite spremni da se vratite u kameno doba", rekao je pakistanski čelnik u intervjuu za emisiju "60 minuta" koja bi trebalo da se emitira u nedjelju na američkom kanalu CBS, upravo kada je Bijela kuća pohvalila Pakistan što surađuje u "ratu protiv terorizma" i kada Musharaff posjećuje američkog predsjednika.

Musharraf, čija je podrška ratu u Afganistanu bila odlučujuća u padu talibanskog režima nakon napada 2001., ocijenio je ovu primjedbu "brutalnom", prema isječcima razgovora za CBS.

Međutim, "trebalo je razmisliti i poduzeti mjere u interesu nacije i ja sam to uradio", rekao je on.

Odmah nakon napada 11. septembra 2001., Pakistan nije više pružao podršku talibanima, koji su štitili čelnike mreže al-Qaida, i postaje saveznik prvog reda u "ratu protiv terorizma", koji vode Amerikanci.

Pakistan je uhapsio nekoliko značajnih pripadnika al-Qaide, među kojima i Khaleda Cheikha Mohammeda, navodni mozak napada 11. septembra.

On raspoređuje oko 80.000 vojnika na granici s Afganistanom u lovu na bliske suradnika talibana ili al-Qaide koji ulaze u Pakistan bježeći od američke invazije u Afganistanu.

Prema tvrdnjama Musharrafa, Amerikanci su također zahtijevali da Pakistan otvori svoje granične punktove i baze američkim vojnicima.

Bijela kuća nije željela komentirati ovu izjavu u četvrtak. Međutim, jedan američki zvaničnik, tražeći da ostane anoniman, rekao je da je Pakistan napravio "strateški izbor pridruživši se ratu protiv terorizma" nakon 11. septembra i otada on postaje "odlučan partner u tim naporima". "Angažiranje Pakistana u toj značajnoj misiji nije nikada posustalo i naše partnersatvo samo jača", dodao je on.

Američki izaslanik je od pakistanskih dužnosnika također zahtijevao da uguše antiameričke demonstracije i podršku napadima na SAD koji u Pakistanu nisu rijetkost. Osim toga, Armitage je navodno zatražio da Pakistan dopusti da se sa njegovog teritorija omogući pokretanje američkih napada na Afganistan. Musharaff je dozvolio upotrebu pakistanskog zračnog prostora Amerikancima, kao i dostavljanje obavještajnih podataka, što je posebno bitno jer je Pakistan pomogao dolasku talibana na vlast u Afganistanu. Poslije je naravno, pakistanska podrška bila ključna u rušenju njihovog režima.

U tom intervjuu za CBS, Musharraf također kaže da mu je bivši direktor CIA-e George Tenet otkrio, pružajući mu dokaze, da je "otac" pakistanske atomske bombe prenio tajne informacije nuklearnog programa Libiji, Iranu i Sjevernoj Koreji.

Naučnik Abdul Qadeer Khan, koji se u Pakistanu smatra nacionalnim herojem, priznao je 2004. da je učestvovao u mreži ilegalnog izvoza nuklearne tehnologije.

Musharraf tvrdi da niko u vladi ili u vojsci nije bio u toku o curenju takvih informacija.