Svijet
0

SAD prijete Iranu novim sankcijama

FENA
Bijela kuća zaprijetila je u utorak Iranu još većom izolacijom i novim međunarodnim sankcijama nakon novog odbijanja iranskog režima da odustane od osjetljivih nuklearnih aktivnosti.

Glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe rekao je da ne može potvrditi tačnost informacija prema kojima će Iran uskoro raspolagati sa 6.000 dodatnih centrifuga. Ali, naglasio je on, "to nije ništa iznenađujuće".

"Iranska vlada i dalje krši mnogobrojne rezolucije usvojene u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) i svaka odluka koju on donese izolira njegovo stanovništvo a režim izlaže novim međunarodnim, finansijskim i diplomatskim sankcijama", rekao je Johndroe.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad objavio je u utorak, povodom Nacionalnoga iranskoga dana nuklearnog programa, da će uskoro raspolagati sa 6.000 novih centrifuga u tvornici za obogaćivanje u Natanzu.

Iran izgleda da je ponovo odbio da popusti pritiscima međunarodne zajednice, na čelu sa SAD-om, da prekine obogaćivanje urana.

Iran i njegov nulearni program prioritetne su brige predsjednika Busha. Uz iransku tvrdoglavost i upornost, postavlja se pitanje koje mogućnosti ostaju Bushu u ovih deset mjeseci koliko je još u Bijeloj kući.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino brani efikasnost sankcija. Ona je ponovila da SAD podržava pritisak na Iran i jačanje sankcija "kako bi se toj vladi pokazalo da nam ona zadaje teške probleme".