Gadafi "pao na nulu"
0

SAD prekinule diplomatske odnose s Libijom i najavile sankcije

SRNA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
SAD su večeras objavile da prekidaju diplomatske veze sa Libijom i uvode sankcije toj zemlji, nakon što su snage lojalne lideru Moameru el Gadafiju intenzivirale pokušaje da uguše pobunu protiv njegove vladavine.

Portparol Bijele kuće rekao je da su SAD suspendovale rad svoje ambasade u Tripoliju i da će povući sve njene službenike. Vašington će jednostrano uvesti sankcije, koje će biti koordinisane sa američkim saveznicima i ostalim zemljama, rekao je on.

Dodao je da je Gadafijev legitimitet "pao na nulu" i da je pukovnik izgubio povjerenje libijskog naroda, te istakao da će sankcije biti uobličene u bliskoj budućnosti, ali nije precizirao kada, niti je opisao restriktivne mjere koje bi mogle da budu preduzete.

"Pokrećemo seriju koraka na jednostranom i višestranom nivou kako bismo izvršili pritisak na režim u Libiji da prekine ubijanje sopstvenog naroda", rekao je on, poslije izvještaja da su libijske snage bezbjednosti ubile nekoliko demonstranata tokom današnjeg protesta u Tripoliju.

Portparol se obratio novinarima nakon što su jedan avion i brod sa Amerikancima i državljanima drugih zemalja napustili Tripoli.