Svijet
0

SAD: Predsjednik Bush podržao McCaina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George Bush u srijedu je podržao predsjedničku kandidaturu senatora Johna McCaina. To se dogodilo nakon što je senator iz Arizone u utorak pobijedio na stranačkim izborima u četiri savezne države, te time osvojio potreban broj delegatskih glasova za predsjedničku nominaciju republikanske stranke.

John McCain bit će predsjednički kandidat republikanaca na izborima u novembru.

Predsjednik George Bush izjavio je da će mu biti drago da pomogne Johnu McCainu da postane predsjednik države.

"John je pokazao nevjerovatnu hrabrost, snagu karaktera i ustrajnost kako bi došao do ovoga trenutka, a to je upravo ono što trebamo u predsjedniku - nekoga ko će donositi teške odluke, nekoga ko neće ustuknuti pred opasnošću", rekao je Bush nakon što se zajedno s McCainom pojavio pred novinarima u ružičnjaku Bijele kuće.

Nakon jučerašnjih pobjeda, McCain ima ukupno 1.226 delegata za Nacionalnu republikansku konvenciju u Minneapolisu 1. septembra, odnosno 35 više nego što je potrebno za nominaciju.

Na pitanje novinare može li njegova podrška, s obzirom na slabu podršku koju ima u javnosti, štetiti McCainu, Bush je odgovorio kako u svakom slučaju želi pomoći senatoru da pobijedi i naslijedi ga u Bijeloj kući.

"Ako mu moje pojavljivanje i podrška pomaže - ili ako mu pomaže da sam protiv njega - u svakom slučaju, želim mu da pobjedi", rekao je Bush, dodajući kako se na sljedećim izborima ionako "neće glasati za njega, jer je on odradio svoje u Ovalnom uredu".

Za to vrijeme u demokratskom taboru – senatorica iz New Yorka Hillary Clinton i senator iz Illinoisa Barack Obama nastavili su izbornu kampanju, nakon stranačkih izbora u Teksasu, Ohiou, Vermontu i Rhode Islandu.

Hillary Clinton je pobijedila u Teksasu, Ohiou i Rhode Islandu, Barack Obama u Vermontu. No, Obama i dalje ima prednost u broju delegata koji ga podržavaju – za njega se izjasnilo oko stotinu delegata više nego za Hillary Clinton. Bez obzira na to, prognozira se da na kraju stranačkih izbora u svih pedeset saveznih država ni Barack Obama a ni Hillary Clinton neće imati dovoljno delegata zbog izuzetno izjednačene izborne utrke.

Tada će o predsjedničkom kandidatu Demokratske stranke vjerojatno odlučiti takozvani superdelegati – stranački čelnici te kongresmeni i senatori.