Al Jazeera
0

SAD predložile da palestinske izbjeglice žive tamo gdje su doselile

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države predložile su, u vrijeme kada je predsjednik bio George Bush, da palestinske izbjeglice nastave da žive tamo gdje jesu ili da se nasele u Argentinu ili Čile, a da se ne vrate u svoje domove u sadašnjem Izraelu, objavila je katarska TV mreža Al Jazeera u programu ''Otkrivanje skrivenog''.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas složio se da bi bilo nelogično zatražiti od Izraela da primi pet miliona izbjeglica u okviru konačnog mirovnog sporazuma, prenijeli su u utorak izraelski mediji najnovije detalje tajnih pregovora do kojih su došla katarska TV mreža Al Jazeera i podijelila ih s britanskim The Guardianom.

Detalji koji su objavljeni u ponedjeljak navečer bacaju više svjetla na spremnost palestinskih pregovarača da se zadovolje pravom na povratak samo 100.000 izbjeglica, komentarišu izraelski mediji.

Abbas se navodno složio da bi povratak, čak i milion Palestinaca, koji su izbjegli u ratu 1948. godine "značio kraj za Izrael".

On se zalagao da se većini izbjeglica mora dozvoliti da se vrate u palestinsku državu i dobiju državljanstvo.

Prijedlog o naseljavanju u Argentinu i Čile iznijela je američka državna tajnica Condoleeza Rice u junu 2008. godine na sastanku s izraelskim i palestinskim pregovoračima u Berlinu.

"Možda bismo mogli da nađemo zemlje koje mogu da doprinesu, Čile, Argentina i tako dalje (i.e.da daju zemlju)", rekla je ona sudeći po inicijalima (CR), jer je ona jedina od učesnika imala te inicijale.

Prijedlog je zasnovan na činjenici da Čile ima veliku palestinsku zajednicu i kao Argentina velike dijelove rijetko naseljene zemlje. Ovaj prijedlog prema pisanju Guardiana podsjeća na jedan drugi, ali o naseljavanju Jevreja u Madagaskaru ili današnjoj Keniji koji je iznijet u prošlom srtoljeću.

Moglo bi se očekivati da objavljivanje ovih detalja izazove bijes među Palestincama, navodi Guardian.

Oni bi svoj bijes posebno mogli okrenuti protiv palestinskog pregovarača Saeba Erekata koji je navodno smatrao da se pravom izbjeglica može cjenkati i isključio mogućnost da se konačni sporazum iznese na referendum u koji bi se uključile i palestinske izbjeglice u Libanu i Jordanu.

Izbjeglice su jedan od najvećih kamena spoticanja u pregovorima između Izraela i Palestinaca.

Palestinski narod je bijeg ili protjerivanje izbjeglica u vrijeme kada je stvoren Izrael označio katastrofom.

Izraelski lideri odbacuju mogućnost da se one vrate, svjesni da Izrael tada više ne bi imao jevrejsku većinu. Erekat je rekao da je tadašnji izraelski premijer Ehud Olmert pristao da se vraća 10.000 izbjeglica godišnje u roku od jedne decenije, prenijeli su izraelski i arapski mediji, mada Guardian u utorak piše da je zapravo pristao na samo 10.000 ukupno.

Izraelski mediji također su prenijeli da je bivša izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni u aprilu i junu 2008. godine iznijela mogućnost teritorijalne razmjene za vrijeme pregovora s Abbasom, odnosno da neke arapske zajednice pored granice pripadnu palestinskoj državi.

Palestinci su, međutim, odbacili taj prijedlog i izraelska strana ga nije više pominjala.

Al Jazeera je javila da ima više od 1.6000 povjerljivih dokumenata u vezi s izraelsko - palestinskim pregovorima koje je počela da objavljuje u jednosatnom programu počevši od nedjelje pod naslovom "Otkrivanje skrivenog".