Svijet
4

SAD predlaže zakonsko reguliranje elektronske cigarete

FENA
Američka Agencija za prehrambene proizvode i lijekove (FDA) predložila je u četvrtak prvi put da regulira upotrebu elektronske cigarete tako što će, između ostalog, zabraniti njihovu prodaju maloljetnicima.

FDA (Food and Drug Administration) zahtijeva također od proizvođača ovih cigareta, koje imaju veliki uspjeh naročito kod mladih, da dobiju od Agencije dozvolu za izlazak na tržište.

Ovo je prvi zakonski okvir za elektronske cigarete u SAD-u jer ovo tržište od skoro dvije milijarde dolara do sada nije imalo nijedan propis.

FDA je otvorila period javnih konsultacija od 75 dana, nakon kojeg će stručnjaci odlučiti o sudbini ovih propisa.

Proizvođači neće više moći prodavati svoje cigarete mlađim od 18 godina, dijeliti besplatno uzorke u okviru promotivne kampanje i morat će da jasno navedu opasnosti i sastav svojih proizvoda.

Oni neće moći tvrditi da su njihove elektronske cigarete manje opasne za zdravlje od tradicionalnih cigareta a da to naučno ne dokažu.

Predloženi propisi su novi korak u našim naporima da eliminiramo cigarete u narednoj generaciji Amerikanaca, navodi se u saopćenju ministrice zdravlja Kathleen Sebelius.

Prema nedavnom izvještaju grupe demokratskih poslanika u američkom Kongresu, proizvođači elektronskih cigareta koriste rupu u zakonu kako bi promovirali svoje proizvode kod mladih s namjerom da izazovu njihovu ovisnost o nikotinu.

"Vrijeme je da FDA intervenira i regulira", izjavio je novinarima 14. aprila senator Richard Durbin.