Jay Carney
0

SAD prati mogući prolaz iranskih ratnih brodova kroz Suez

FENA
Jay Carney (Foto: AP)
Jay Carney (Foto: AP)
Sjedinjene Države "nadziru" mogući prolazak iranskih ratnih brodova kroz Sueski kanal, objavila je u petak Bijela kuća, nedugo nakon što su egipatske vojne vlasti dopustile da dva iranska broda uplove u Sueski kanal na putu za Sredozemlje.

"Mi to pratimo, to je očito", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, na letu predsjedničkim zrakoplovom Air Force One iz Kalifornije za Portalnd, u Oregonu. Iran nije pokazao "odgovorno ponašanje u regiji, što nas uvijek zabrinjava", dodao je Carney, kako prenose američki mediji.

Egipat je odlučio dopustiti da dva iranska ratna broda prođu kroz Suez, na putu za Siriju, što je izazovan potez novog vojnog režima u Kairu u odnosu na susjedni Izrael. Riječ je o prvim iranskim ratnim brodovima koji bi prošli kroz Sueski kanal od islamske revolucije u Iranu 1979.

Brodovi će otploviti za Siriju, gdje će biti "usidreni nekoliko dana" nakon putovanja kroz kanal koje je "rutinsko prema međunarodnom pravu", izjavio je iranski veleposlanik u Siriji Ahmad Mousavi za iransku agenciju IRNA.

Sueski kanal je dio međunarodnih voda, a pod suverenitetom je Egipta. Egipat je vezan i sporazumom iz Camp Davida iz 1976., koji jamči pravo slobodnog prolaska brodova koji pripadaju Izraelu i svim drugim zemljama, na temelju Konvencije iz Konstantinopolja iz 1888. Prije toga Egipat nije dozvoljavao izraelskim brodovima plovidbu kanalom. Prošloga su tjedna egipatske vojne vlasti objavile da će poštovati sve međunarodne svoje međunarodne sporazume, uklučujući i Camp David.

"To je u najmanju ruku čudno", ocijenio je za CNN David Schenker, direktor Programa arapske politike pri Institutu za bliskoistočnu politiku u Washingtonu.

Schenker je kazao kako su Iranci zatražili da fregata Alvand i vojni opskrbni brod Kharg prođu kroz kanal na putu za Mediteran. Oba broda naoružana su projektilima i njihov prolazak stvorit će dodatnu nesigurnost u regiji, rekao je Schenker.

"To je destabilizirajuće. Podiže napetosti, posebice u vrijeme tranzicije u Egiptu. To je tipični sirijsko-iranski oportunizam", dodao je.

Egipatska odluka, kažu analitičari, može pokazati smjer u kojem vojni vlastodršci u Kairu namjeravaju povesti najmnogoljudniju arapsku zemlju.

"To otvara jedno nedobrodošlo političko pitanje koje treba riješiti", izjavio je za CNN kapetan fregate James Kraska, s američkog Mornaričkog ratnog koledža u Rhode Islandu.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Liberman, rekao je da izraelski saveznici trebaju pozorno pratiti situaciju. "Očekujemo da će međunarodna zajednica djelovati brzo i odlučno protiv iranske provokacije, osmišljene kako bi se pogoršalo stanje u području, i staviti Irance na svoje mjesto", kazao je.

Izraelsko ministarstvo obrane, objavilo je da Izrael prati kretanje iranskih brodova, te da je upozorilo svoje saveznike.

Iran je ranije objavio da je flotila na cjelogodišnjoj misiji prikupljanja obavještajnih podataka i obuke mladih kadeta za obranu iranskih teretnih brodova i tankera, prema izvješću poluslužbene iranske novinske agencije Fars.

Agencija Fars izvijestila je u petak navečer da su dužnosnici iranske ratne mornarice u kontaktu s egipatskim vlastima, te da su brodovi Alvand i Kharg na putu za Suez.

Iranska mornarica je krajem januara uputila svoju prvu operativnu flotilu s brojnim kadetima u Adenski zaljev, kako bi se obučavali i pripremali za obranu iranskih trgovačkih brodova i tankera od napada somalskih pirata u budućim misijama, navodi Fars.

Zamjenik zapovjednika iranske ratne mornarice kontra-admiral Gholam-Reza Khadem Biqam najavio je da će tokom te misije flotila ratnih brodova ući u Crveno more i potom biti upućena u Sredozemlje. Iranska mornarica izvodi protupiratske ophodnje na otvorenom moru, uključujući i Adenski zaljev, od novembra 2008. kada su somalski pirati oteli teretni brod u iranskom najmu MV Delight, ispred obale Jemena.