Svijet
0

SAD pozvao Izrael da produži humanitarni prekid vatre

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki State Department pozvao je u četvrtak Izrael da produži vrijeme za pružanje pomoći u pojasu Gaze, osudivši "strašnu" humanitarnu situaciju na okupiranom palestinskom teritoriju.

"Smatramo da mora biti duže otvoren", kazao je glasnogovornik Robert Gibbs povodom humanitarnog koridora koji je Izrael otvorio u srijedu za 1,5 miliona stanovnika Gaze čija egzistencija zavisi od vanjske pomoći.

U srijedu, 12. dana ofanzive izraelske vojske protiv Hamasa, Izreal je odlučio da svaki dan od 11 do 14 sati prekine bombardiranje grada Gaze i njegove okoline kako bi "olakšao dopremu humanitarne pomoći, omogućio stanovništvu da se snabdije i olakšao rad nevladinim organizacijama".

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) prekinula je u četvrtak sve humanitarne aktivnosti nakon što je izraelska vojska pogodila jedan od njenih konvoja.

UNRWA je ocijenila da je nedovoljan svakodnevni prekid borbi u trajanju od tri sata.

"Treba da podijelimo hranu za 750.000 izbjeglica u Gazi, a to ne možemo uraditi za tri sata", izjavila je Elena Mancusi Materi, zvaničnica UNRWA-e u Ženevi.