Svijet
0

SAD pozvale Srbiju i kosovske Albance da pokažu uzdržanost

FENA
Sjedinjene Američke Države pozvale su danas vlasti u Beogradu i kosovske Albance da pokažu odgovarajući nivo uzdržanosti u narednoj fazi "intenzivnih" diskusija koje će uslijediti nakon što "trojka" posrednika Kontakt-grupe preda izvještaj o pregovorima generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonu.

"Zahvalni smo jer su, tokom razgovora s 'trojkom', kosovski Albanci i vlada Srbije jasno istakli da ne namjeravaju da pribjegavaju nasilju. Očekujemo da sve strane pokažu odgovarajući nivo uzdržanosti kako se budemo kretali naprijed", rekao je portparol State Departmenta Tom Casey.

Casey je također istakao da postoje "značajne teškoće i brojne emocije" za obje strane, ali da SAD očekuju da će diskusija biti nastavljena.

"Ali, ponavljam, vjerujem da je ishod ovoga jasan", rekao je Casey, naglašavajući da je u nedostatku sporazuma dvije strane pozicija SAD-a jasna, odnosno da treba pokrenuti proces provođenja plana o nadgledanoj nezavisnosti Kosova koji je načinio bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari.

"Očigledno, uslijedit će intenzivne diskusije poslije okončanja procesa koji je vodila 'trojka' i vidjet ćemo gdje će nas to odvesti", rekao je Casey.