Svijet
0

SAD pozvale Netanyahua da produži moratorij

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke Države pozvale su izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da produži moratorij na izgradnju u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, na drugoj rundi direktnih pregovora između Izraela i Palestinaca, održanih danas u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikhu.

"Mi mislimo da ima smisla produžiti moratorij", kazao je američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell nakon trilatelarnog razgovora Netanyahua, palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa i američke državne tajnice Hillary Clinton.

Bliskoistočni lideri i Clintonova sastali su se poslije podne još jednom neplanirano u prisustvu savjetnika, nakon prvog gotovo dvosatnog razgovora prije ručka.

Netanyahuovi savjetnici označili su razgovore kao pozitivne i produktivne, potvrdivši da se razgovaralo o moratoriju, ali i konačnom sporazumu sa Palestincima.

Izrael je pod međunarodnim pritiskom krajem 2009. godine objavio ograničeni desetomjesečni moratorij na izgradnju novih domova za Jevreje na Zapadnoj obali, izuzimajući istočni Jerusalim.

Moratorij ističe krajem septembra, a Palestinci su više puta upozorili da će prekinuti pregovore ako se izgradnja nastavi, podsjećaju izraelski mediji. Netanyahu je rekao da se moratorij ne može produžavati, ali je nagovijestio da se izgradnja ne mora nastaviti u punom planiranom obimu.

"Izbor da se nastavi s naseljima u bilo kojoj formi uništava pregovore," upozorio je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat uoči današnjeg sastanka.

"Naselja su važna za pregovore i za nas ne može biti nikakvih pregovora o okončanju okupacije ako se okupacija produbljuje," rekao je drugi palestinski pregovarač Nabil Shaat.

Mitchell je na konferenciji za štampu rekao da će biti teško za Netanyahua, čija se desničarska koalicija protivi moratoriju, da ponudi kompromis ali je objelodanio da je također pozvao Palestince da poduzmu korake da mu pomognu. On je kazao i da su Abbas i Netanyahu u razgovorima dotakli ključna pitanja, granice, palestinske izbjeglice i status Jerusalima, grada na koji obje strane polažu pravo.

Mitschell je objasnio da produženje moratorija ima smisla, imajući u vidu da su razgovori konstruktivni, ponovivši time ocjenu američkog predsjednika Baracka Obame datu još u petak. Izaslanik međutim nije otkrio da li je postignut napredak po tom pitanju, već je samo rekao da pregovori idu u dobrom pravcu po njegovoj i ocjeni Clinton.

On je rekao i da je svjestan da se radi o politički osjetljivom pitanju u Izraelu ali i u SAD i pozvao Abbasa da poduzme korake da pomogne i ohrabri mirovni proces. Pregovori se nastavljaju sutra u Jerusalimu, ponovo uz učešće Clinton,a pregovarački timovi će se sastati u narednim danima pred dalje razgovore na nivou lidera, najavio je Mitscell.

Direktni pregovori između Izraela i Palestinaca obnovljeni su 2. septembra u Washingtonu, pod sponzorstvom SAD, poslije dvije godine zastoja.

Planirano je da traju godinu dana i da se za to vrijeme postigne sporazum o stvaranju nezavisne države Palestine, koja će živjeti u miru uz Izrael. Očekivalo se da će ubrzo nakon povratka za pregovarački sto iskrsnuti prva prepreka - okončanje moratorija na izgradnju naselja, što se i potvrdilo.

Druga prepreka je što u pregovorima ne učestvuje Hamas koji vlada pojasom Gaze. Na toj teritoriji danas je jedan Palestinac zadobio povrede opasne po život, a još jedan ranjeni je u teškom stanju, poslije razmjene vatre sa izraelskom vojskom.