Svijet
0

SAD pozvale kubansku vladu na demokratske promjene

FENA
Foto: AFP/GETTY IMAGES/File
Foto: AFP/GETTY IMAGES/File
Sjedinjene Države su u nedjelju, uoči izbora nasljednika Fidela Castra u kubanskoj Narodnoj skupštini, pozvale kubansku vladu da otvori proces mirnih demokratskih promjena i pripremi put za održavanje slobodnih, demokratskih izbora.

"Pozivamo kubansku vladu da započne proces mirnih demokratskih promjena, oslobađajući sve političke zatvorenike, poštujući ljudska prava i stvarajući jasan put prema slobodnim i poštenim izborima", navodi se u izjavi državne tajnice Condoleezze Rice koju je u nedjelju objavio State Department.

Sjedinjene Države također pozivaju međunarodnu zajednicu da sarađuje s kubanskim narodom kako bi počeo graditi institucije nužne za demokratiju i podržala civilno društvo na Kubi.

"Kubanski narod, suočen s naslijeđem pet desetljeća tiranije, zaslužuje našu solidarnost i podršku dok nastoji izgraditi svjetliju budućnost", ističe Rice.

U izjavi se izražava podrška pravu kubanskog naroda da sudjeluje u otvorenom dijalogu o budućnosti zemlje, bira svoje čelnike na demokratskim izborima i uživa temeljna ljudska prava i građanske slobode.

"U ovom važnom trenutku u povijesti Kube, ponovo potvrđujemo svoje uvjerenje da kubanski narod ima neotuđivo pravo sudjelovati u otvorenome i sveobuhvatnom dijalogu o budućnosti svoje zemlje, bez straha i represije, i birati svoje čelnike na demokratskim izborima", naglašava u izjavi državna tajnica.

Sjedinjene Države također podržavaju težnje Kubanaca prema boljem životu, i želje da uživaju temeljna prava i slobode zajamčene UN-ovom Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Interameričkom demokratskom poveljom.

Kubanska Narodna skupština kasnije u nedjelju je izabrala novog šefa države, nakon povlačenja oboljelog Fidela Castra, njegovoga mlađeg brata Raula Castra, prenijele su agencije.

Raul Castro je bio dugogodišnji ministar odbrane i već 18 mjeseci vršilac dužnosti predsjednika, koji uživa podršku aktivnih i umirovljenih kubanskih generala, poznatih pod nazivom "raulisti".

Vezani članci