Bijela kuća
0

SAD pozivaju Sjevernu Koreju da prestane provocirati

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pozivamo Sjevernu Koreju da prekine svoje provokativne prijetnje, poštuje volju međunarodne zajednice i svoje međunarodne obaveze, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs na dnevnom brifingu za novinare.

SAD je u utorak reagira na objavu Pjongjanga da se povlači iz šestostranih pregovora, na kojima je u septembru 2005. prihvatio sporazum o uklanjanju svog nuklearnog programa, te da će protjerati inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i ponovno pokrenuti nuklearne reaktore.

  • Povlačenje iz šestostranih pregovora i najava o nastavku nuklearnog programa ozbiljan je korak u krivu smjeru, naglasio je Gibbs, prenose u srijedu agencije.

Glasnogovornik Bijele kuće upozorio je da međunarodna zajednica neće prihvatiti Sjevernu Koreju sve dok ne prestane razvijati nuklearno oružje.

Vijeće sigurnosti UN-a u osudilo je u ponedjeljak nedavno sjevernokorejsko lansiranje balističkog projektila dugog dometa kao kršenje UN-ove zabrane razvoja raketne tehnologije i pooštrilo sankcije režimu u Pjongjangu.

Kina i Japan su oštro pozvale Pjongjang da se vrati šestostranim pregovorima o sjevernokorejskom razoružanju nakon odluke Pjongjanga da se povuče iz razgovora o nuklearnom razoružanju i tako se pridruže Rusiji koja je to već učinila.