Svijet
0

SAD pozdravlja sankcije EU i Kanade protiv Irana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Države u ponedjeljak su pozdravile "snažne korake" koje su poduzele Evropska unija i Kanada na provedbi Rezolucije 1929 Vijeća sigurnosti UN-a s novim sankcijama Iranu.

U skladu s mandatom Vijeća sigurnosti, novim se mjerama nameću dodatne sankcije protiv iranskih sektora finansija, osiguranja, prijevoza, trgovine i energetike, kao i protiv iranske Revolucionarne garde, čime se znatno pojačava izolacija Irana, navodi se u saopćenju američke državne tajnice Hillary Clinton i ministra finansija Timothyja Geithnera, koje je objavio State Department.

Ocjenjuje se da su EU i Kanada tim koracima postavili visoki standard za globalnu primjenu sankcija Iranu.

"Nove mjere sadrže važna ograničenja za sposobnost Irana da koristi svoju prometnu infrastrukturu i prihode od nafte za potporu svom nuklearnom i raketnom programu. Jaka ograničenja i zabrane za iransku mogućnost pristupa kanadskim i evropskim komercijalnim bankarskim sistemima, dodatno će zaštititi međunarodni finansijski sistem od zloupotreba Irana", ističe se u saopćenju.

Te mjere, u kombinaciji s novim i postojećim američkim sankcijama, ukazuju na sve dublju zabrinutost međunarodne zajednice oko iranskog nuklearnog programa i odbijanja Teherana da poštuje svoje međunarodne obaveze, dodaje se.

Clinton i Geithner su istakli "predanost SAD-a diplomatskom rješenju" zabrinutosti međunarodne zajednice oko iranskog nuklearnog programa, te nastavak saradnje s EU, Kanadom, i partnerima iz skupine P5+1, u provedbi dvostrukog pristupa - angažiranja i pritiska za postizanje toga cilja, u očekivanju službenog odgovora Irana na izvanrednu ponudu P5+1 za pregovore.

"Još jednom pozivamo čelnike Irana da nastave putem saradnje i odgovornosti, a ne sukoba i daljnje izolacije", istakli su Clinton i Geithner.