Svijet
0

SAD pozdravlja prekid vatre u Jemenu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Države u ponedjeljak su pozdravile prekid vatre u sukobu između vlade Jemena i pobunjenika iz klana Houthi, koji je stupio na snagu 12. februara.

U izjavi državne tajnice Hillary Clinton, koju je objavio State Department, ističe se kako je važno da komisija za posredovanje nadzire poštivanje uvjeta prekida vatre te hitno započne proces pomirenja i obnove, kako bi se sukob trajno okončao.

Također se ističe zabrinutost SAD-a zbog humanitarnog stanja u tom području, uključujući i oko 250.000 raseljenih zbog borbi. Kako bi se pomoglo raseljenim državljanima Jemena, SAD je do sada predvidio 19,3 miliona dolara pomoći tokom fiskalne godine 2009. i 2010., istakla je Clinton, pozivajući i ostale zemlje donatore da pruže potporu međunarodnim humanitarnim agencijama.

U saopćenju se ističe potpora SAD-a "jedinstvenom, stabilnom, demokratskom i prosperitetnom Jemenu", te značajno povećanje američke pomoći u suočavanju Jemena s političkim, gospodarskim i sigurnosnim izazovima, kao i daljnji američki angažman s međunarodnim partnerima u procesu "Prijatelji Jemena".

Primirje između jemenska vlade i pobunjenika Houthi na sjeveru zemlje stupilo je na snagu prošloga petka.

Predsjednik Jemena Ali Abdullah Saleh objavio je da više neće pokretati vojne operacije protiv klana Houthi. Sporazum ima za cilj okončati šestogodišnji sukob u koji je uvučena i Saudijska Arabija. Ako se prekid vatre održi, to će omogućiti jemenskoj vladi da se usredotoči na borbu protiv militanata povezanih s Al-Kaidom u zemlji, što je prioritet SAD-a.

Prekid vatre obavezuje pobunjenike da polože oružje, oslobode zarobljene vojnike, evakuiraju skrovišta, poštuju ustav zemlje i obećaju da neće napadati jemenskoga sjevernog susjeda Saudijsku Arabiju, prenijela je Hina.

Saudijska Arabija je upletena u sukob s Houthi pobunjenicima od novembra 2009., kada su ubijeni saudijski graničari. U to su vrijeme Saudijci odgovorili s vojnim udarom na pobunjenike, a prema pisanju The New York Timesa, tokom iduća tri mjeseca Houthi su ubili najmanje 133 saudijska vojnika u pograničnim okršajima.

Raniji prekidi vatre u sukobu Jemenu nisu se održali.