Svijet
0

SAD pozdravlja imenovanje novog visokog predstavnika u BiH

FENA
Sjedinjene Države su pozdravile imenovanje austrijskog diplomata Valentina Inzka za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu.

"SAD pozdravlja odluku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) da imenuje ambasadora Valentina Inzka za novog visokog predstavnika za BiH. On će imati našu punu potporu", navodi se u saopćenju State Departmenta.

Također se ocjenjuje da Inzko ima široko iskustvo u regiji te kako je dobro kvalificiran za suočavanje sa izuzetnim izazovima u BiH. SAD je najavio blisku suradnju s novim visokim predstavnikom nakon njegovog stupanje na dužnost 26. marta.

Američko Državno tajništvo istodobno je izrazilo priznanje Miroslavu Lajčaku na dosadašnjem obnašanju dužnosti visokog predstavnika u BiH, te izrazilo da očekuje daljnju suradnju s njim na dužnosti ministra vanjskih poslova Slovačke, prenijela je Hina.

Ambasador Inzko treba preuzeti novu dužnost odmah nakon sastanka političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira 26. ožujka u Sarajevu, najavio je u petak Ured visokog predstavnika (OHR).

Vijeće za provedbu mira u BiH sastoji se od predstavnika 55 zemalja, a u Upravnome odboru koji donosi najvažnije odluke su predstavnici SAD-a, predsjedništva Evropske unije i važnijih europskih zemalja te Rusije i Turske, koja zastupa zemlje članice Organizacije islamske konferencije (OIC).