Svijet
0

SAD pozdravio sankcije EU protiv Irana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke Države pozdravile su odluku Evropske unije da zaledi sredstva iranske banke "Melli" i da proširi zabranu putovanja građanima te zemlje zato što je Islamska republika odbila da prekine program obogaćivanja urana.

"U odsustvu pozitivnog odgovora Iranaca oni će se naći pod povećanim pritiskom", izjavio je zamjenik portparola američkog State Departmenta Tom Casey.

Portparol Casey je dodao da će se "među koracima koji će biti poduzeti naći ne samo ono što smo poduzeli u Vijeću sigurnosti (Ujedinjenih nacija) nego i mjere koje poduzmu pojedinačne zemlje ili organizacije kao što je EU".

Njemačka novinska agencija DPA je također prenijela da je SAD pozvao druge države i EU da pojačaju mjere prema Iranu zbog nuklearnih aktivnosti.

SAD, Izrael i većina zemalja članica EU smatraju da Iran, pod okriljem civilnog nuklearnog programa, planira izradu atomskog oružja.

Islamska republika to odbija tvrdeći da joj je cilj razgranavanja izvora energije.

Banka "Melli", meta najnovijih sankcija, osumnjičena je da pomaže iranski nuklearni program.

Banka ima predstavništva u Londonu, Parizu i Hamburgu i smatra se najvećom iranskom bankom koja se bavi finansijskim poslovanjem u Evropi.