Joseph Biden
0

SAD povlači vojnike iz Iraka do 2011.

FENA
Zamjenik američkoga predsjednika Baracka Obame, Joe Biden u subotu je, trećeg dana boravka u Iraku, posjetio američke vojnike u toj zemlji u povodu proslave američkoga Dana neovisnosti, izjavivši kako su Sjedinjene Države obećale da će svoje vojnike iz Iraka povući do kraja 2011., prenijele su agencije.

Kazao je da će američki diplomati raditi na političkom pomirenju u Iraku.

"Naši diplomati uložit će maksimalan napor da pomognu Iračanima u postizanju kompromisne politike, otvarajući na taj način put prema miru i sigurnost u zemlji", rekao je Biden na svečanosti tijekom koje je 237 vojnika iz 59 zemalja, među kojima i Iračani, u znak priznanja za sudjelovanje u vojnoj službi dobilo američko državljanstvo, izvijestio je Reuters.

"Bez obzira na to koliko otrcano zvučalo, ponosan sam što sam Amerikanac, a vi ste zaslužni za našu slobodu. Svi vi i oni prije vas. Od srca vam svima zahvaljujem za žrtve koje ste podnijeli, rekao je Biden, podsjetivši kako su u Iraku poginula 4.322 američka vojnika, a ranjeno ih je više od 30.000, prenosi France presse.

"Prošle smo sedmice, u skladu s obećanjem, povukli američke vojnike iz iračkih gradova, a sve će američke vojne snage postupno napustiti Irak do kraja 2011.", rekao je Biden.

Tokom jučerašnjeg sastanka s premijerom Nurijem al-Malikijem, Biden je upozorio na sektaško i etničko nasilje te na zabrinjavajuće podjele između iračkih šijitskih Arapa, sunitskih Arapa, Kurda i ostalih manjina, koje predstavlja prijetnju budućoj stabilnosti zemlje, no istaknuo je da to nije razlog za daljnji američki angažman ondje.