Svijet
0

SAD potvrdile da se protive nezavisnosti Tajvana

FENA
Američki ministar odbrane Robert Gates izjavio je u utorak da se Sjedinjene Američke Države "kategorički" protive nezavisnosti Tajvana, koji Kina smatra svojom pokrajinom, a Washington vojno pomaže.

"Evidentno je da postoji kineska zabrinutost o onome što je primijećeno kao pokušaj proglašenja nezavisnosti", rekao je Gates nakon razgovora u Pekingu s predsjednikom Hu Jintaom.

"Ponovio sam naše kategorično protivljenje svakom jednostranom pokušaju promjene statusa quo..., rekao sam da je američka vlada bila jasna u svojim porukama upućenim Tajvanu", dodao je on novinarima.

Tajvanski predsjednik Chen Shui-bian je odlučan da organizira na proljeće 2008. referendum o povratku Tajvana unutar Ujedinjenih naroda, inicijativa koju Peking smatra prvim korakom ka formalnom proglašenju nezavisnosti.

Oko 900 kineskih raketa je stacionirano prekoputa Tajvana a Kina raspolaže raketama dugog dometa visoke tehnologije, borbenim avionima, ratnim brodovima i podmornicama, smatra Washington, koji je glavni isporučilac oružja otoku.

Gates je u utorak završio svoju dvodnevnu posjetu Kini, s ciljem jačanja vojnih veza dviju zemalja.