Svijet
0

SAD ponovo upozorava Sjevernu Koreju

FENA
Sjedinjene Države su pozvale Sjevernu Koreju da ne testira dalekometnu raketu i da se vrati šesterostranim razgovorima o nuklearnom programu Pjongjanga. Američki zakonodavci su apelovali na Kinu da, kako je navedeno, izvrši veći pritisak na svog izoliranog susjeda.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow je rekao da se američki funkcioneri konsultuju, interno i s drugim zemljama, o mogućnosti da Sjeverna Koreja izvrši test dugometnog projektila.

"Sami Sjevernokorejanci su odlučili 1999. godine da će uvesti moratorij na ovu vrstu testiranja, i očekujemo da ispoštuju taj moratorij."

On je apelovao na Pjongjang da se vrati takozvanim šesterostranim razgovorima o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi. Ostavio je otvorenom mogućnost da se "održe, kako se izrazio, paralelni razgovori koji bi mogli obuhvatiti i neke diskusije sa Sjedinjenim Državama."

Pored Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje šesterostrani razgovori obuhvataju Kinu, Južnu Koreju, Japan i Rusiju. Taj proces je počeo 2003. godine, ali su razgovori zastali od prošle godine. U međuvremenu, glasnogovornik Bijele kuće je dodao da bi sjevernokorejska raketna proba mogla izazvati eventualnu odmazdu Sjedinjenih Država, mada nije otkrio nikakve detalje.