Svijet
0

SAD pomirljivo o propuštanju roka Sjeverne Koreje

FENA
Sjedinjene Države u utorak su prilično pomirljivo reagirale na činjenicu da Sjeverna Koreja nije ispunila obavezu da do 31. decembra 2007. u cijelosti obznani pojedinosti svoga nuklearnog programa, navodeći kako je važno da Pjongjang to učini "što je prije moguće", te ističući napredak u drugim segmentima denuklearizacije.

"Svi smo se nadali da će Sjeverna Koreja ispuniti krajnji rok od 31. decembra. Mislimo kako je moguće da Sjevernokorejanci osiguraju punu i cjelovitu deklaraciju i nadamo se da će to učiniti što je prije moguće", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Scott Stanzel u Crawfordu u Teksasu, gdje je predsjednik George W. Bush na svome ranču, u društvu obitelji i prijatelja, dočekao Novu godinu.

Stanzel je naglasio kako se ostvaruje napredak na demontaži glavnoga sjevernokorejskog nuklearnog postrojenja u Yongbjonu, gdje je prema američkim procjenama proizvedeno oko 50 kg plutonija, što je dovoljno za osam atomskih bombi.

"U Yongbjonu je napravljen dobar napredak, ali mora doći da cjelovite i pune deklaracije i ne dolazi u obzir situacija u kojoj će se Pjongjang pretvarati da je dao punu deklaraciju", rekao je Stanzel.

"Nije važna stvar imamo li do danas deklaraciju. Važna je stvar da dobijemo deklaraciju koja ispunjava zahtjeve iz sporazuma, što znači da mora biti puna i cjelovita", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Tom Casey, kako prenosi Fox News TV.

Prema obavezama iz sporazuma postignutog na 'šesterostranim' pregovorima Sjeverne i Južne Koreje, SAD-a, Kine, Japana i Rusije, Pjongjang je do 31. decembra 2007. trebao deklarirati sve pojedinosti svojih nuklearnih programa.

Takva je obaveza nametnuta Sjevernoj Koreji, zbog bojazni SAD-a i drugih zemalja da je režim u Pjongjangu pristao na ukidanje svog programa proizvodnje plutonija za nuklearno oružje, u zamjenu za veliku energetsku, finansijsku i drugu pomoć, jer raspolaže tajnim programom obogaćivanja urana, kao alternativnog goriva za daljnje širenje svog nuklearnog arsenala.