New York Times
0

SAD pomažu talibanima da sudjeluju u pregovorima o miru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države predvode snage koje visokim talibanskim vođama dopuštaju kretanje kako bi bili na preliminarnim mirovnim pregovorima u Kabulu, što je najjasniji pokazatelj američke podrške raspravi na visokom nivou usmjerenoj prema kraju rata u Afganistanu, izvijestio je u četvrtak The New York Times.

Pozivajući se na visoke dužnosnike Obamine administracije i NATO-saveza, list navodi da preliminarni mirovni pregovori uključuju visoke pripadnike talibana, pri čemu dodaje kako dužnosnici nisu procjenjivali koliko su ozbiljne namjere pobunjenika ili slabe vlade predsjednika Hamida Karzaija da postignu sporazum.

Međutim, komentari dužnosnika administracije u Washingtonu i viših dužnosnika NATO-saveza u Bruxellesu upućuju na to da SAD sve više radi na ohrabrivanju mirnog rješenja u Afganistanu, što možda upućuje na sve veći pesimizam vezan uz dolazak američkog pojačanja u Afganistan i procjenu da on nije donio odlučujuću prevagu u borbi s talibanskim pobunjenicima, ističe The New York Times.

NATO je službeno potvrdio kako je "došlo do kontakta vrlo visokih članova pokreta talibana s najvišim nivoom afganistanske vlade".

Iako su razgovori preliminarni, izgledi da devetogodišnji rat završi pregovorima dovoljno su primamljivi da pripadnici NATO-snaga u Afganistanu "doista olakšaju kontakte na različitim nivoima“ i talibanskim čelnicima dopuste putovanje do afganistanskog glavnog grada.

Hamid Karzai mjesecima nagovara talibanske čelnike da se pridruže njegovoj vladi, a ta su se nastojanja pojačala krajem prošle godine, pošto je američki predsjednik Barack Obama najavio da će u julu 2011. početi smanjivanje američkog kontigenta u Afganistanu, koji sada ima oko 100.000 vojnika, uz 40.000 vojnika zemalja NATO-saveza.

Američki dužnosnici prije su ustrajavali na tome da su mirovni razgovori sporedni u odnosu prema ratnim nastojanjima, a neki dužnosnici sada žele pokazati da slijede novi pristup po kojem se u Afganistanu traži moguće političko rješenje čak i dok se pojačava vojni pritisak na talibane.

Zapovjednik snaga SAD-a i NATO-saveza u Afganistanu general David Petraeus nedavno je potvrdio novinarima da visoki talibanski vođe nastoje kontaktirati visoke afganistanske dužnosnike radi početka pregovora.

The New York Times ocjenjuje kako je on odlučan pokazati napredak kad je riječ o postignutim ciljevima američke politike u Afganistanu, i vojnim i političkim, uoči revizije ratnih nastojanja u decembru koju je zatražio Obama.

Pregovori se podupiru i zbog sve veće frustracije američkih dužnosnika složenom ulogom Pakistana, koji pruža sigurno utočište mnogim pobunjenicima te ima ambicije diktirati poslijeratnu političku situaciju u Afganistanu, dodaje list. Pakistan ističe da trajno rješenje u Afganistanu mora uključivati pomirbu s talibanima te poziva SAD da sudjeluje u mirovnim pregovorima.

Zasad nije jasno koji su talibanski vođe putovali u Kabul na razgovore s Karzaijevom vladom. Dužnosnici NATO-saveza također ne otkrivaju što zemlje članice misije u Afganistanu (ISAF) čine kad je riječ o podršci pregovorima, osim sigurnog prolaza za pobunjenika koji u njima sudjeluju.

Dužnosnici u Washingtonu oprezniji su u vezi s izgledima za pregovore. Po trenutačnoj strategiji SAD-a u Afganistanu, mirovni su pregovori mogući uz uvjet da se talibanski vođe, na kraju procesa, odreknu nasilja, polože oružje i prisegnu na vjernost afganistanskom ustavu.

Dvojica visokih američkih dužnosnika rekli su za The New York Times da je predsjednik Obama obaviješten o napretku tih nastojanja te da SAD treba pomoći tom procesu čak i ako su talibani uključeni u pregovore samo odcijepljena frakcija pobunjeničkog pokreta.