Svijet
0

SAD: Politička borba za sudiju kojeg će predložiti Obama

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Šok nakon smrti konzervativnog sudije Vrhovnog suda Sjedinjenih Država Antonina Scalije pokrenuo je u nedjelju političku borbu za sljedećeg sudiju kojeg će predložiti predsjednik Barack Obama, a taj izbor bi mogao imati ogromne odjeke u zemlji. Smrt sudije Scalije (79) ostavlja najviše američko pravosuđe s četiri konzervativne sudije prema četiri sudije koje smatraju liberalnim, što potencijalno stvara mogućnost brojnih blokada. Vrhovni sud u Washingtonu najviše je pravosudno tijelo u SAD-u. Ima devet sudija s doživotnim mandatom, koje imenuje predsjednik SAD-a, a potvrđuje Senat. Politička obojenost nasljednika Scalije, tradicionalističkog katolika talijanskog porijekla, poznatog po stajalištima protiv pobačaja i pobornika smrtne kazne, mogla bi okrenuti Vrhovni sud s jedne strane na drugu, uz znatni uticaj na odluke o velikim pitanjima koja potresaju američko društvo. Predsjednik Barack Obama se već u subotu navečer obvezao da će ispuniti svoju ustavnu odgovornost imenovanjem novog sudije. Republikanski zastupnici i predsjednički kandidati su, međutim, obećali da će blokirati Obamin pokušaj da popuni mjesto u Vrhovnom sudu. Obično devetočlani sud trebao bi ove godine odlučivati u prvom važnijem slučaju vezanim za abortus kao i slučajeve glasačkog prava, afirmativne akcije i imigracije.

Šok nakon smrti konzervativnog sudije Vrhovnog suda Sjedinjenih Država Antonina Scalije pokrenuo je u nedjelju političku borbu za sljedećeg sudiju kojeg će predložiti predsjednik Barack Obama, a taj izbor bi mogao imati ogromne odjeke u zemlji.

Smrt sudije Scalije (79) ostavlja najviše američko pravosuđe s četiri konzervativne sudije prema četiri sudije koje smatraju liberalnim, što potencijalno stvara mogućnost brojnih blokada. Vrhovni sud u Washingtonu najviše je pravosudno tijelo u SAD-u. Ima devet sudija s doživotnim mandatom, koje imenuje predsjednik SAD-a, a potvrđuje Senat.

Politička obojenost nasljednika Scalije, tradicionalističkog katolika talijanskog porijekla, poznatog po stajalištima protiv pobačaja i pobornika smrtne kazne, mogla bi okrenuti Vrhovni sud s jedne strane na drugu, uz znatni uticaj na odluke o velikim pitanjima koja potresaju američko društvo. Predsjednik Barack Obama se već u subotu navečer obvezao da će ispuniti svoju ustavnu odgovornost imenovanjem novog sudije.

Republikanski zastupnici i predsjednički kandidati su, međutim, obećali da će blokirati Obamin pokušaj da popuni mjesto u Vrhovnom sudu.

Obično devetočlani sud trebao bi ove godine odlučivati u prvom važnijem slučaju vezanim za abortus kao i slučajeve glasačkog prava, afirmativne akcije i imigracije.