Hillary Clinton
0

SAD podržavaju planove za oporavak grčke privrede

FENA
Hillary Clinton (Foto: Reuters)
Hillary Clinton (Foto: Reuters)
Američki državni sekretar Hillary Clinton prenijela je danas u Atini podršku SAD planovima za oporavak grčke privrede i pozvala Grčku da nastavi bolne reforme.

Clinton je tokom i poslije susreta s grčkim funkcionerima naglasila podršku Washingtona planovima Atine za smanjenje duga i deficita, uz napomenu da su reforme "jak lijek" koji je teško progutati, ali da SAD, čija se vlada takođe bori s ekonomskim problemima, imaju veliko povjerenje u njih.

"Drago mi je što sam ovdje u ovim teškim trenucima da izrazim nedvosmislenu i snažnu podršku SAD-a Grčkoj ", izjavila je ona na konferenciji za štampu s grčkim ministrom vanjskih poslova Stavrosom Lambridisom.

"Podržavamo narod i vladu Grčke u trenutku kada ulažete napore da vratite zemlju na put ekonomske stabilnosti ", rekla je ona, prenosi AP.

Šef grčke diplomatije ocijenio je da se "prijatelji pokazuju u teškim vremenima" i zahvalio SAD na "odlučnoj podršci".

Clinton je u dvodnevnu posjetu Grčkoj doputovala u okviru turneje tokom koje je prvo posjetila Tursku, a poslije Grčke će obići Indiju, Indoneziju, Hong Kong i južni dio Kine.

Prema ranijim najavama, teme razgovora Clinton i grčkih zvaničnika, pored dužničke krize, uključuju i situaciju u Libiji, kiparsko pitanje, spor Grčke s Makedonijom zbog imena te bivše jugoslovenske republike i situacija u Afganistanu.

Grčka vlada usvojila je novi paket mjera štednje, pošto nije uspjela da ispuni planove o smanjenju budžeta za 2011., a planovi za smanjenje potrošnje i povećanje poreza su u proteklom periodu izazvali talas štrajkova i demonstracija, praćenih nasiljem u centru Atine.

Clinton je apelirala na grčki narod da izdrži mjere štednje. Grčka se priprema za hitan samit s liderima 17 zemlja eurozone u četvrtak u Briselu, u pokušaju da postigne dogovor o novom paketu pomoći za izlazak iz krize.

Prema procjenama Evropske komisije, Atini je potrebno dodatnih 115 milijardi eura da izbjegne bankrot.