Svijet
0

SAD otvorio novu ambasadu u Bagdadu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države u ponedjeljak su otvorile zgradu svoje nove ambasade, u koraku koji simbolizira prelazak s okupacijske sile na saveznika suverene iračke vlade.

U posljednjim su se sedmicama američki diplomati postepeno selili u novi objekt vrijedan 592 miliona dolara, najveću zgradu američke ambasade u svijetu, napuštajući prostranu palaču koju su nastanjivali od svrgavanja iračkog lidera Sadama Huseina u 2003., prenosi Reuters.

Američki zvaničnici direktno su vladali Irakom iz iste palače više od godinu dana nakon svrgavanja Sadama.

Otvaranje nove ambasade u skladu je s promjenom vlasti koja je stupila na snagu na novogodišnji dan, kada su američke snage u Iraku i zvanično došle pod irački mandat.

"Ova nova ambasada je značajna po tome što odražava sve normalniju situaciju", izjavila je glasnogovornica američke ambasade Susan Ziadeh.

"Ovo je produbljavanje veza jer je situacija sigurnija i mi smo u stanju da pređemo na, kako je nazivamo, normalniju ambasadu", kazala je.

Ambasada ima 1.200 službenika, uključujući diplomate, vojno osobljde i osoblje iz 14 saveznih agencija, kazala je Ziadeh, dodajući da "njen obim pokazuje značaj američko-iračkih međusobnih odnosa".

Američke snage su na Novu godinu predale odgovornost iračkim vojnicima nad Zelenom zonom, utvrđenim objektom u srcu Bagdada van domašaja većine Iračana, koji su je uglavnom smatrali simbolom strane vojne okupacije. Nova ambasada je smještena u istoj zoni.

Američke snage u Iraku, koje sada broje više od 140.000 ljudi, ranije su djelovale na osnovu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Američki vojnici sada djeluju pod ovlastima koje im odobri iračka vlada na osnovu sporazuma dogovorenog između Washingtona i Bagdada.

Sporazum - koji obje zemlje smatraju prekretnicom u obnovi iračkog suvereniteta - zahtijeva da američki vojnici odu u roku od tri godine, odreknu se svojih ovlasti i predaju ih Iračanima koji će djelovati po iračkim zakonima.

Ziadeh je izjavila da će zadatak nove ambasade biti početak okupljanja osoblja iz ostalih ambasada širom svijeta.

"Naš zadatak je da nadziremo čitav niz pitanja - od trgovine, energije do saobraćajnog sektora i pravne države", kazala je ona.