Svijet
0

SAD osuđuju ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji bez obzira na identitet žrtve ili počinioca

FENA
Sjedinjene Države osuđuju sve ratne zločine počinjene tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, bez obzira na etnički ili vjerski identitet žrtve ili počinioca, saopćio je glasnogovornik američkog State Departmenta Gonzalo R. Gallegos povodom snimaka srbijanske televizije o navodnim zločinima Hrvatske vojske i Armije BiH počinjenih 1995. godine u operaciji Oluja.

U Gallegosovom saopćenju proslijeđenom Agenciji FENA putem američke ambasade u Sarajevu kaže se da Sjedinjene Države pozdravljaju činjenicu da vlasti BiH, Hrvatske i Srbije sarađuju u istrazi o aktima prikazanim nedavno na snimcima iz operacije Oluja i ohrabruju ih da završe svoj rad što je moguće prije.

"Zločine su počinile sve strane u konfliktu uz različit nivo planiranja i organizacje, a mi osuđujemo sve pokušaje da se ove tragedije eksploatiraju radi političke koristi", upozorio je Gallegos.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države nastavljaju tražiti od vlada u regionu da istraže sve navode o ratnim zločinima, da sude odgovornima i sarađuju sa drugim vladama u regionu kako bi se počinioci priveli pravdi.

"Smatranje pojedinaca odgovornim za ove zločine i odmak od kolektivizacije krivnje sa cjelih etničkih grupa je od vitalne važnosti kako bi se osigurali stabilnost, sigurnost i pomirenje u regionu", poručio je glasnogovornik State Departmenta Gonzalo R. Gallegos.