Svijet
124

SAD osuđuju agresiju Rusije na Ukrajinu: Putin nije uspio nikoga zavarati

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države su optužile Rusiju da je slanjem trupa na ukrajinski poluotok Krim izvršila agresiju na ovu zemlju.

Predsjednika SAD-a Barack Obama je kazao da prvi čovjek Rusije, Vladimir Putin, nije uspio nikoga zavarati svojim izjavama da vojska nije mobilizirana, te da Rusija nije imala pravo da intervenira na Krimu.

Državni sekretar SAD-a John Kerry, koji je u posjeti Kijevu, pohvalio je suzdržanost nove vlade Ukrajine unatoč činjenici da Moskva ima kontrolu nad Krimom gdje su prisutne velike tenzije.

On je odbacio Putinove tvrdnje da Rusija nije poslala trupe na Krim budući da muškarci u ruskim vojnim uniformama patroliraju polutokom. Putin je ranije kazao da su Ukrajinu zauzeli nacionalisti i anti-semiti te da Rusija ima pravo da zaštiti svoje državljane.

"Mislim da je svima jasno kako je Rusija naporno radila da bi imala izgovor da okupira Krim. Govorili su o ruskim državljanima koji su ugroženi. To nije istina", rekao je Kerry te dodao:

"Nije prihvatljivo upasti na teritorij jedne zemlje i pokušati oružjem dobiti nešto. Tako se ne ponaša u 21. stoljeću".

On je naglasio podršku američke vlade prijelaznoj vladi u Ukrajini, dodavši da Rusija nema "sigurnog partnera".

"Stat ćemo uz ukrajinski narod", poručio je američki državni sekretar.

Nešto ranije je generalni sekretar NATO-a, Anders Fogh Rasmussen, kazao da Rusija nastavlja narušavati nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine kao i svoje međunarodne obaveze.