Svijet
12

SAD: Osuđenik oslobođen nakon 43 godine provedene u samici

Klix.ba
Albert Woodfox
Albert Woodfox
Sudija u američkoj državi Louisiani je naredio puštanje na slobodu zatvorenika koji je u samici proveo 43 godine, piše BBC.

Sudija James Brady je oslobodio šezdesetosmogodišnjeg Alberta Woodfoxa, koji je u samici bio od 18. aprila 1972. godine nakon što je kažnjen poslije pobune u zatvoru u kojoj je ubijen čuvar. Woodfoxu je suđeno dvaput, a obje presude su kasnije ukinute. On i dalje tvrdi da je nevin.

Sudija Brady je u ponedjeljak naredio bezuslovno puštanje na slobodu zatvorenika, a uz to je zabranio novo suđenje uz konstataciju da ono ne bi bilo pošteno.

No, glasnogovornik tužilaštva u Louisiani je rekao da će tužitelji uložiti žalbu s namjerom da navodni ubica ostane u zatvoru.

Woodfox je jedan od trojice ljudi koji su bili smješteni u samicu u zatvor s maksimalnim osiguranjem. Preostala dvojica Robert King i Herman Wallace su oslobođeni 2001. odnosno 2013. godine. Wallace je umro nedugo nakon oslobađanja dok je čekao novo suđenje, a Kingova presuda je poništena.

Woodfox i Wallace su bili u grupi Black Panthers, koja je sudjelovala u pokretu za prava Afroamerikanaca 1966. godine, odnosno borbi za samoodbranu od policijske brutalnosti i rasizma, a kasnije je taj pokret prestao u revolucionarnu borbu za slobodu.

Woodfox, Wallace i King su bili zadržavani u zatvoru zbog zločina koje nisu počinili.