Svijet
0

SAD osudio ubistvo libanskog zastupnika u Bejrutu

FENA
Bijela kuća u srijedu je oštro osudila bombaški napad u Bejrutu u kojem je ubijen antisirijski orijentirani zastupnik libanonskog parlamenta Antoine Ghanem, član Kršćanske falangistističke stranke, šest dana prije parlamentarnog biranja novog predsjednika Libana.

"Oštro osuđujemo ubistvo člana libanskog parlamenta Antoinea Ghanema. On je podmuklo ubijen danas u Bejrutu, zajedno s više drugih nevinih osoba", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

U eksploziji automobila bombe u bejrutskoj kršćanskoj četvrti Sin el-Fil, uz Ghanema (64), poginulo je još šest osoba, a 22 su ranjene.

Perino je naglasila kako "nije slučajno" da je Ghanem, koji se tek prije dva dana vratio iz dvomjesečnog egzila u inozemstvu, ubijen dok se Liban priprema izabrati novog predsjednika.

Od oktobra 2004. u Libanu postoji obrazac političkih ubistava i pokušaja ubistava, čiji je cilj da se zastraše oni koji hrabro rade u prilog suverenom i demokratskom Libanonu, kazala je Perino.

"Žrtve tih kukavičkih napada dosljedno su bili oni koji su se javno zalagali za prestanak sirijskog uplitanja u unutarnje poslove Libana. Nije slučajnost da se napad dogodio dok se Libanon priprema izabrati novog predsjednika", rekla je glasnogovornica Bijele kuće, ističući kako će SAD i dalje podržavati one koji se bore za demokraciju i nezavisnost te zemlje.

Ghanem je bio član antisirijski orijentirane vladajuće koalicije, premijera Fuada Siniore.

Nakon Ghanemovog ubojstva, Siniorina koalicija ima 68 zastupnika a prosirijska opozicija 59, u parlamentu koji broji 128 mjesta.

Libanski parlament bi se trebao sastati 25. septembra te u postupku koji traje 60-dana izabrati nasljednika prosirijski orijentiranog predsjednika Emilea Lahouda, čiji mandat ističe 23. novembra.

"Jasno je da bivaju likvidirani zastupnici iz (antisirijske) većine", rekao je libanski ministar u vladi Ahmed Fatfat agenciji Associated Press.

On je okrivio sirijski režim za ovaj atentat dodavši: "To je jedini režim koji ne želi da se održe predsjednički izbori u Libanu".

Ako se libanski parlament ne suglasi oko jednog kandidata do trenutka kada Lahoud treba odstupiti, Siniora i njegova vlada po ustavu bi preuzeli predsjedničke izvršne ovlasti. Ukoliko se dogodi, opozicione pristaše kažu kako bi Lahoud mogao imenovati drugu vladu, što je korak koji bi prema strahovanju mnogih, mogao voditi u podjelu zemlje.

Sirija je osudila napad za koji je rekla da je usmjeren na sabotiranje napora libanskog naroda da postigne dogovor.

"Ovaj zločinački čin usmjeren je na potkopavanje napora koje čini Sirija i drugi da se postigne libanonski nacionalni sporazum", navela je neimenovanog sirijskog dužnosnika sirijska državna novinska agencija SANA.

Od 2005. godine, osam je protusirijskih orijentiranih političara ubijeno u Libanu u nizu ubojstava koja su počela 14. februara 2005. kada je smrtno stradao bivši premijer Rafik Hariri, prenijela je Hina.