Svijet
0

SAD osudio teroristički napad na džamiju u Iranu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države u srijedu su oštro osudile teroristički napad na šiitsku džamiju u Šabaharu, na jugoistoku Irana, u kojem je prema posljednjim podacima ubijena najmanje 41 osoba a pedesetak ih je ranjeno.

"Snažno osuđujem današnje terorističke napade, za koje je odgovornost preuzeo Jundallah, a kojima su meta bili iranski muškarci, žene i djeca koji su molili u džamiji u Šabaharu, u Iranu", rekla je američka državna tajnica Hillary Clinton u saopćenju State Departmenta, izrazivši sućut obiteljima ozlijeđenih i ubijenih.

"To je još jedan primjer kako teroristi na kukavički način nanose bol i strah nedužnim civilima. Počinitelji tog napada moraju odgovarati za svoja nedjela", istaknula je Clinton.

Sjedinjene Države, po njezinim riječima, osuđuju sve oblike terorizma i sektaškog nasilja, gdje god da se dogode, i stoje uz žrtve tih odvratnih djela, koja su za svaku osudu.

"Globalna zajednica mora ostati budna u borbi protiv terorističkih organizacija i pojedinaca, koji prijete životima u svakom dijelu svijeta", rekla je Clinton.

Šabahar se nalazi u pokrajini Sistan-Balučistan, koja graniči s Pakistanom i Afganistanom. U toj pokrajini već deset godina traje pobuna sunitskih separatista, balučke etničke skupine, koji predstavljaju značajan dio tamošnjeg stanovništva.

Iranska televizija, prenosi Hina, objavila je da su u napadu sudjelovala trojica bombaša samoubojica.