Američki pritisak
0

SAD optužuju Kinu za podršku Sjevernoj Koreji

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke države izvršile su diplomatski pritisak na Kinu optužujući njene lidere da su omogućili Sjevernoj Koreji početak programa obogaćivanja urana kao i napade na Južnu Koreju, rekao je američki zvaničnik, prenosi "Washington Post".

Washington kao odgovor na sjevernokorejske poteze i prećutnu kinesku saglasnost namjerava ponovo definisati svoje odnose sa Južnoj Korejom i Japanom, potencijalno stvarajući anti-kineski blok u sjeveroistočnoj Aziji.

U razgovorima zvaničnika ove dvije svjetske sile nakon oružanih incidenata na Korejskom poluostrvu, Amerika je optužila Kinu da je zažmirila na poteze Sjeverne Koreje i njeno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i mirovnog sporazuma iz 1953. godine kojim je obustavljen Korejski rat.

Optužbe su dodatno pogoršale odnose Amerike sa rastućom svjetskom silom dok se obje zemlje pripremaju za drugi samit narednog mjeseca na kojem će se susresti Barack Obama i Hu Jintao.

Američki tihi diplomatski sukog sa Kinom zbog Koreja očigledan je od juna ove godine kada je Obama optužio Kinu za "namjerno žmirenje" nakon što je Sjeverna Koreja potopila vojni brod svojih komšija. Međutim, američka pozicija u kojoj se Kina optužuje kao krivac za dio problema je novost.