Svijet
0

SAD: Opada podrška republikanskih zastupnika za rat u Iraku

FENA
Ključni republikanski senatori, signalizirajući rastući stranački spekticizam prema strategiji Georgea W. Busha u Iraku, pozvali su na smanjenje američkog kontingenta od 157.000 vojnika i upozorili kako insistiranje na neuspješnoj strategiji donosi više štete nego koristi interesima SAD-a.

Nakon četiri godina rata, više od 3.560 mrtvih i 25.000 ranjenih američkih vojnika, dva utjecajna republikanska senatora Richard Lugar i George Voinovich, članovi odbora za vanjsku politiku, upozorili su Busha kako je cijena koju SAD plaća veća od koristi koju mogu imati.

Senator Voinovich u utorak je uputio pismu Bushu u kojem ga je pozvao da razradi "sveobuhvatni plan za postupno vojno dezangažiranje SAD u Iraku".

"Ne smijemo napustiti našu misiju, no moramo početi tranziciju u kojoj će iračka vlada i susjedi igrati veću ulogu u stabilizaciji Iraka", naveo je Voinovich.

Večer prije toga, senator Lugar, najviše rangirani republikanac u odboru za vanjsku politiku, sa senatske je govornice izrazio sumnju u uspjeh strategije povećanja snaga u Iraku i pozvao na njezino redefiniranje.

"Nastavljanjem unedogled sa strategijom povećanja snaga odgađaju se političke prilogodbe koji bi dale veće izglede za dugoročnu zaštitu naših vitalnih interesa", rekao je Lugar, ističući kako "cijena i rizik nastavljanja sadašnjim smjerom nadmašuje potencijalne koristi koje se mogu ostvariti", prenijela je Hina.

Lugar i Voinovich nisu prvi republikanski senatori koji pozivaju na povlačenje iz Iraka. Senatori Chuck Hagel, Olympia Snowe i Gordon Smith isto su činili ranije ove godine, no njihov javni istup pokazuje kako su sve veći izgledi da demokrati prikupe 60 glasova u Senatu kako bi izglasali zakon kojim se poziva na povlačenje iz Iraka, ocjenjuje u srijedu američki tisak.

Senatorica Snowe, ocijenila je kako je zaokret Richarda Lugara, člana republikanskog vodstva, "znak da se plima okreće", a čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid njegove je izjave nazvao "prekretnicom".

Bijele kuća pozvala je zastupnike na strpljenje, kako bi se dalo vremena strategiji stabiliziranja Bagdada.

"Nadamo se da će članovi Zastupničkog doma i Senata dati planu za uvođenje sigurnosti u Bagdad priliku da se razvije", rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

Podrška republikanskih zastupnika nepopularnom Bushovom ratu u Iraku sve je slabija s približavanjem predsjedničkih i parlamentarnih izbora 2008., jer ankete pokazuju da gube podršku u tzv. neizvjesnim okruzima diljem SAD i da im prijeti izborni poraz.