Svijet
0

SAD: Odlazak Karen Hughes, dugogodišnje Bushove savjetnice

FENA
Dugogodišnja savjetnica predsjednika Georgea W. Busha Karen Hughes odstupit će sredinom decembra s dužnosti podtajnice u State Departmentu, najavila je u srijedu američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Karen Huges pripada krugu Bushovih najbližih savjetnika još od vremena kada je bio guverner Teksasa.

Kao podtajnica za javnu diplomaciju i odnose s javnošću od marat 2005., Hughes je vodila kampanju State Departmenta kojim se trebalo proširiti razumijevanje za politiku SAD u muslimanskom svijetu, odnosno "osvojiti srca i umove muslimanskog svijeta" kako to nazivaju Državnom tajništvu.

Condoleezza Rice je u prigodnoj izjavi za novinare istaknula kako je Hughes zaslužna za "poliranje" imidža SAD u inozemstvu, posebno u muslimanskom svijetu, i zahvalila joj na njezinoj "mudrosti i savjetima".

Hughes je kazala kako je ponosna na postignuća javne diplomacije koju je vodila, ističući kako je jedna od njezinih poruka da se "Amerikanci moraju više angažirati, više slušati i dopirati do drugih naroda u svijetu".

Napuštanje dužnosti objasnila je željom da više vremena provodi s obitelji u Teksasu.

Hughes je u rujnu 2005. putovala po Bliskom istoku, u svojevrsnoj misiji utvrđivanja činjenica o narušenom ugledu SAD nakon invazije na Irak 2003. Popravljanje tog ugleda, dok SAD vode rat u dvjema muslimanskim zemljama, bilo je teška zadaća, a mnogi Arapi kritizirali su Hughes zbog manjka razumijevanja za regiju, navodi CNN.

Associated Press citira njezinu raniju izjavu kako su joj na putovanjima muslimani i Arapi s kojima je razgovarala u pravilu prvo otvarali pitanje izraelsko-palestinskog sukoba, a tek onda rata u Iraku. Hughes je za AP također kazala kako je predsjedniku Bushu i državnoj tajnici Rice savjetovala da bi rješavanje tog problema učinilo više od bilo čega drugog, za popravljanje narušenog imidža SAD kod muslimana.

U prvim izjavama nakon objave povlačenja Huges, politički analičari su ocijenili da ona u dvije godine mandata nije uspjela popraviti narušeni ugled SAD u islamskim zemljama, što potvrđuju i ispitivanja javnog mnijenja u njima.

"Tokom mandata Hughes, imidž SAD nije se popravio u muslimanskim zemljama, dok je u nekima, posebice u Turskoj, on postao znatno manje pozitivan", ocijenio je Andrew Kohut, direktor Istraživačkog centra Pew iz Washingtona, za New York Times, prenijela je Hina. On je dodao kako se ne radi nužno o nekompetentnosti, već više o tome kako javna diplomacija može malo što učiniti kad je riječ o velikim događajima.