Robert Gates
0

"SAD odbacuju zahtjev Izraela za odlučnu vojnu akciju protiv Irana"

FENA
Robert Gates
Robert Gates
SAD vjeruju u efikasnost sankcija protiv Teherana i ostaju posvećene nevojnim pritiscima na Iran da odustane od nuklearnog programa, izjavio je u ponedjeljak američki ministar odbrane Robert Gates.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je u nedjelju američkom potpredsjedniku Josephu Bidenu da jedino odlučna vojna prijetnja može odvratiti Iran od proizvodnje nuklearnog oružja, objavili su izraelski politički izvori.

"Ne slažem se da jedino odlučna vojna prijetnja može navesti Iran da odustane od svog nuklearnog programa", rekao je Gates u Melbourneu, nakon razgovora s australijskim zvaničnicima o sigurnosnim pitanjima.

"Spremni smo da činimo sve što je potrebno. Ali, zasad nastavljamo da vjerujemo u moć političkih i ekonomskih poteza", kazao je on, dodajući da sve opcije ostaju na stolu, prenosi Reuters.

Šef iranske diplomatije Manouchehr Mottaki tvrdi da je Iran spreman za razgovore o svom nuklarnom programu s velikim silama i predlaže da se razgovori vode u Turskoj.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja se nalazi u Australiji, rekla je da SAD pozdravljaju takav signal iz Teherana, napominjući da još nije preciziran termin za razgovore.

Za četvrtak je u New Yorku zakazan sastanak Clinton i Netanyahua, posvećen izraelsko-palestinskim odnosima, na kojem bi moglo biti riječi i o Iranu.