Svijet
0

SAD odbacile Mugabeov apel za ukidanje sankcija

FENA
Sjedinjene Američke Države su u četvrtak ocijenile da Zimbabave ima još dosta "puta da prijeđe" prije nego što Washington ukine "okrutne sankcije" bliskim saradnicima predsjednika Roberta Mugabea usprkos apelima iz Hararea. "Nismo dobili dovoljno znakova koji pokazuju da je vlada Zimbabvea odlučno i neopozivo angažirana na putu stvaranja učinkovite vlade i da poštuje ljudska prava i moć zakona", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood za štampu.

Wood je precizirao da SAD ne pregovara s vladom Zimbabvea o eventualnom ukidanju američkih bilateralnih sankcija koje se odnose na dvadesetak preduzeća i Mugabeovih saradnika, među kojim je i njegov malezijski ljekar i jedna malezijska poslovna žena koja je pregovarala o dijamantima ispred Mugabeove supruge.

On je dodao da će se nastaviti slanje američke humanitarne pomoći.

Mugabe, koji vodi zemlju željeznom rukom od sticanja nezavisnosti 1980. godine, pozvao je u četvrtak Zapad da ukine "okrutne sankcije" nametnute njegovim saradnicima, kako bi se moglo raditi na obnovi uništene ekonomije u njegovoj zemlji.

Afrička unija i Južna Afrika su pozvale na "ukidanje sankcija" Zimbabveu, nakon što je objavljeno da je lider opozicije Morgan Tsvangirai ušao u vladu nacionalnog jedinstva.

Američki State Department je već početkom februara upozorio da SAD neće odobriti novu pomoć Zimbabveu ni ublažiti sankcije dok ne dobije dokaz o "istinskoj podjeli vlasti".