Šest mrtvih i 14 ranjenih
0

SAD odaju počast žrtvama napada u Tucsonu

FENA
SAD u ponedjeljak minutom šutnje i zastavama na pola koplja odaje počast žrtvama pokolja u Tusconu u Arizoni, u kojem je u subotu psihički poremećeni mladić ubio šest i ranio 14 osoba na skupu birača kongresnice Gabrielle Giffords, koja je u napadu teško ranjena i u kritičnu je stanju.

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je s travnjaka Bijele kuće predvodio minutu šutnje za žrtve pokolja koji je potresao Arizonu i cijelu Ameriku, te otvorio nacionalnu raspravu o ulozi zapaljive političke retorike u poticanju nasilja i pitanju kontrole oružja.

Zastave na državnim zgradama u Washingtonu i širom SAD-a spuštene su na pola koplja.

Jared Lee Loughner, 22-godišnjak optužen za ubojstvo šest osoba i ranjavanje 14 u ubilačkom pohodu na skup birača ispred mjesnog samoposluživanja u sjeverozapadnom dijelu Tucsona, u ponedjeljak popodne će biti izveden pred sud u Phoenixu kako bi se izjasnio o krivnji. Otkako je uhapšen i pritvoren, brani se šutnjom.

Optužen je da je sam izveo napad bez pomoći druge osobe, kako se u početku sumnjalo. U izvještajima američkih medija sve je više naznaka da je riječ o psihički poremećenom mladiću, koji je u oktobru 2010. isključen s lokalnog koledža zbog nasilnih ispada, a 2008. mu je odbijena prijava u vojsku jer nije prošao testiranje na upotrebu droge.

Uprkos tim naznakama psihičkih poremećaja, u novembru 2010. legalno je kupio poluautomatski pištolj "glock "19 kojim je počinio pokolj, koristeći se produženim spremnikom s 33 metka. Istraga je pokazala da su građani spriječili još veću tragediju, jer su svladali Loughnera kad je ispraznio prvi spremnik i pokušavao staviti drugi.

Također se otkriva sve više podataka o njegovom psihotičnom ponašanju, uvjerenju da ga vlasti prisluškuju i sklonosti teorijama urote, te opsjednutosti s kongresnicom Giffords, s kojom je komunicirao u nekoliko navrata.

Vlasti su u sefu kuće njegovih roditelja pronašle omotnicu na kojoj piše "planirano unaprijed... ubistvo... Giffords", te pismo kongresnice u kojem mu zahvaljuje na sudjelovanju na skupu birača 2007., objavio je FBI.

Ako bude proglašen krivim, Loughner se može suočiti sa smrtnom kaznom.

Među šest ubijenih u subotu je devetogodišnja djevojčica Christina Taylor Green, savezni sudija John Roll i Gabriel Zimmerman, šef ureda kongresnice u Tucsonu.

Zastupnički dom Kongresa za iduću je sedmicu odgodio sve rasprave o zakonskim prijedlozima, uključivo i prijeporni prijedlog opoziva zakona o reformi zdravstva.

Nakon donošenja toga zakona u martu 2010. razbijena su stakla na uredu kongresnice Giffords koja je podržala taj zakon.

Ispred njenog ureda u Tucsonu te ispred bolnice u kojoj se bori za život građani su u nedjelju i ponedjeljak ostavili stotine buketa cvijeća i upaljene svijeće.

Iz Univerzitetskog medicinskog centra u Tusconu je objavljeno da su liječnici "oprezno optimistični" prema izgledima za oporavak kongresnice nakon CAT skeniranja u ponedjeljak ujutro, gotovo 48 sati pošto je ranjena u glavu, izvijestio je online lokalni list Arizona Republic.

Otjecanje mozga ostaje najveća opasnost za Giffords, izjavio je dr. Michael Lemole, načelnik neurohirurgije.

Hirurzi su u subotu uklonili gotovo polovinu lobanje Giffords kako bi ublažili otjecanje. Lemole je rekao da od nedjelje mozak više otjecao.

"Još smo u razdoblju kad se stvari mogu poboljšati ili pogoršati. Prva 72 sata nakon tako traumatične ozljede su najkritičnija", rekao je Lemole.

Giffords je jedina žrtva pucnjave koja je u kritičnom stanju.

Liječnici su u ponedjeljak kazali da su ostale tri žrtve u ozbiljnom, a šest u stabilnom stanju.

Giffords odgovara na neke osnovne komande liječnika, kao što je podizanje palca, pokazivanje dva prsta i slično, rekao je Lemole u ponedjeljak ujutro, dodavši kako je još prerano za dugoročne prognoze.

Liječnici su kazali da je metak koji je iz blizine ispalio Loughner ušao na zatiljku njezine lubanje, probio lijevu stranu mozga i izišao na čelu, prenijela je Hina.