Svijet
0

SAD odaje počast žrtvama masakra na Virginia Techu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četiri dana nakon masakra na univerzitetu Virginia Tech, u kojem je 23-godišnji korejski student Cho Seung-Hui ubio 32 svojih kolega i profesora te na kraju počinio samoubistvo, u petak se širom SAD-a odaje počast žrtvama bdijenjem uz svijeće, minutom šutnje, misama zadušnicama i zvonjavom crkvenih zvona.

Guverner savezne države Virginije Tim Kaine petak je proglasio danom žalosti, udruga studenata Virginia Techa (VT) organizirala je "Dan nade za Hokie" (nadimak studenata VT-a prema tradicionalnom pokliču kojim bodre svoje sportske ekipe), pozivajući sve nekadašnje i sadašnje studente, te prijatelje škole da se obuku u boje sveučilišta - narančastu i smeđu, javila je Hina.

U podne će na zvonjavu zvona svi stati i odati počast minutom šutnje na cijelom sveučilištu, uključujući i Drill Field na kojem je postavljeno improvizirano spomen-obilježje žrtvama masakra.

Članovi porodice, kolege i prijatelji koji žale za ubijenima počeli su se okupljati u petak ujutro kraj spomenika na Drill Fieldu, ispisujući posljednje poruke žrtvama na velikim panoima postavljenim u blizini.

U Prezbiterijanskoj crkvi u Blacksburgu poslije podne će biti održana misa zadušnica profesoru biomehanike Kevinu Granati, ubijenom u masakru.

Guverner Kaine pozvao je zajednice diljem SAD-a da u petak organiziraju komemoracije za žrtve najtežeg pojedinačnog ubilačkog pohoda u modernoj historiji SAD, prenijela je Hina.

Mise zadušnice bit će održane u gradovima diljem zemlje, uključujući Virginia Beach u Virginiji, Arlington u Teksasu, Saettle u državi Washington, Georgetown u Kentuckyu te u glavnom gradu Washingtonu.

Odavanje počasti žrtvama masakra na Virginia Techu podudara se s osmom godišnjicom pokolja u srednjoj školi Colombine u Littletonu, Colorado, u kojem su 20. aprila 1999. dvojica učenika ubila 13 svojih kolega i sebe.