Proširenje misije u Afganistanu
0

SAD od NATO saveznika traži još 7.000 vojnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Obamina administracija je u poodmaklim razgovorima sa saveznicima iz NATO-a radi koordiniranog razvoja nove ratne strategije u Afganistanu, za koju se američki dužnosnici nadaju da će uključiti do 7.000 dodatnih vojnika iz evropskih zemalja, objavio je The Wall Street Journal. Američke i evropske procjene o novim snagama koje bi mogli dati NATO saveznici kreću se u rasponu od 3.000 do 7.000, navodi list.

Te bi snage bile dopuna američkim pojačanjima koje razmatra predsjednik Barack Obama, a te se opcije kreću u rasponu od 10.000 do 40.000 vojnika.

Aranžmani su već u završnoj fazi, a koordinirana objava o slanju novih snaga u Afganistan mogla bi uslijediti u sedmici od 30. novembra. Nakon što Obama objavi novu strategiju, slijedio bi i govor glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, najavljuje The Wall Street Journal.

Prema dužnosnicima upoznatim s razgovorima, glavni tajnik NATO-a Rasmussen nastojat će poslati jasnu poruku da SAD nije sam u svojim planovima za suprotstavljanje Talibanima.

Dužnosnici su kazali da je Obamina revizija strategije u Afganistanu i brojnosti američkih snaga, za koju su neki smatrali da će biti dovršena u oktobru, produžena djelimično i zato treba da se učvrsti potpora NATO-a.

SAD ima 68.000 vojnika u Afganistanu, a ostale članice NATO-a 36.000.

Prema izvorima upoznatim s planovima SAD-a, Obamina administracija cilja na šest evropskih saveznika koji bi svaki trebao uputiti po jedan bataljon, odnosno od 500 do 1.000 vojnika. Dužnosnici kažu da se najveći izgledi vežu za Njemačku, Italiju i Veliku Britaniju.