Svijet
0

SAD očekuje konsenzus protiv nuklearnog terorizma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države očekuju da će samit o nuklearnoj sigurnosti, koji će iduće sedmice u Washingtonu okupiti 47 svjetskih lidera, ojačati svijest o prijetnji nuklearnog terorizma i da će se o tome postići "jak međunarodni konsenzus".

"Svrha samita je pojačati međunarodnu svijest o prijetnji nuklearnog terorizma i ohrabriti države da prihvate odgovornost i preuzmu praktične korake kako bi smanjile vjerojatnost da se teroristi domognu nuklearnog materijala i mognu napraviti bombu", izjavio je Robert Eichhorn, savjetnik u State Departmentu.

Bijela kuća je saopćila da su na samit, koji će se održati 12. i 13. aprila, pozvani šefovi država ili vlada Alžira, Argentine, Armenije, Australije, Belgije, Brazila, Kanade, Čilea, Kine, Češke, Egipta, Finske, Francuske, Gruzije, Njemačke, Indije, Indonezije, Izraela, Japana, Jordana, Kazahstana, Malezije, Meksika, Maroka, Nizozemske, Novog Zelanda, Nigerije, Norveške, Pakistana, Filipina, Poljske, Južne Koreje, Rusije, Saudijske Arabije, Singapura, Švicarske, Južne Afrike, Španjolske, Švedske, Tajlanda, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Ukrajine i Vijetnama.

Podsjećajući da je samit bio ideja predsjednika Baracka Obame, Eichhorn je na konferenciji za tisak rekao da će se na skupu govoriti o nizu sigurnosnih mjera koje mogu spriječiti krađu nuklearnog materijala i tranzit, odnosno krijumčarenje nuklearnog materijala preko teritorija država.

"Bit će vjerojatno jak međunarodna konsenzus u vezi sa sprečavanjem nuklearnog terorizma i osiguranja da fizičke mjere sigurnosti svuda u svijetu budu veoma jake", dodao je Eichhorn, prenose agencije.

Savjetnik Eichhorn je rekao da SAD poziva sve zemlje, bilo da su potpisnice Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) ili ne, da rade zajedno jer im je zajednički interes očuvati postojeći režim koji je izložen, "posebno ovih dana, velikim prijetnjama zbog sjeverne Koreje I Irana".

"U zajedničkom saopćenju trebala bi biti izražena spremnost lidera da učine sve što je u njihovoj moći da ojačaju nuklearnu sigurnost. Program rada će do detalja razraditi pojedinačne korake. Na oba dokumenta nastojimo dobiti konsenzus", kazao je Eichhorn.

On je objasnio da su na popisu pozvanih, koji je sastavila Bijela kuća, zemlje i lideri koji imaju poseban interes – zato što imaju nuklearne materijale ili reaktore na svojoj teritoriji, "oni koji mogu dati krupan doprinos".

"Obamina administracija se zalaže za novu međunarodnu arhitekturu u korištenju nuklearne energije, koja bi zemljama omogućila da imaju koristi od njenog miroljubivog korištenja, ne povećavajući rizike nuklearnog širenja", rekao je Eichhorn.

Na molbu da prokomentira ideju tzv. međunarodne "banke nuklearnih goriva", on je kazao da je SAD podržavaju, jer bi njome trebalo da se zemljama pruži više mogućnosti pristupa nuklearnom gorivu, kako bi mogao funkcionirati njihov program nuklearne energije.

"O tome će biti širokih diskusija – kako da budu osigurani postrojenja i materijali na nečijoj teritoriju i ostalo", zaključio je američki dužnosnik Eichhorn.